Το ντροπαλό παιδί

Το παιδί σας είναι ιδιαίτερα ντροπαλό σε σημείο που όχι μόνο κάνει με δυσκολία φίλους αλλά δεν τολμά να πει μάθημα στο σχολείο ενώ το ξέρει! Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Χαρακτηριστικά των ντροπαλών παιδιών

Τα ντροπαλά παιδιά προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητα.

Παρουσιάζουν έντονη ευαισθησία σε ενδεχόμενο απόρριψής τους, ενώ έχουν ζωηρό ενδιαφέρον σχετικά με την εκτίμηση των άλλων.

Συχνά δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τους συνομηλίκους ή να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, ενώ κατά βάθος το θέλουν.

Όταν πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ ξέρουν το μάθημά τους, είναι πιθανό να μη σηκώσουν το χέρι ή να μην απαντούν σε ερωτήσεις του δασκάλου ή η φωνή τους να είναι διστακτική και χαμηλή.

Τι πρέπει να κάνετε

Η ντροπαλότητα μπορεί να ξεπεραστεί εάν κι εσείς η ίδια βοηθήσετε το παιδί. Εάν όμως είσαστε ντροπαλή στις καθημερινές σας επαφές είναι βέβαιο ότι αποτελείτε πρότυπο συνεσταλμένης συμπεριφοράς. Να μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας έχει στραμμένη την προσοχή του πάνω σας.

Παίρνει θετικά μηνύματα όταν σας βλέπει να είσαστε ομιλητική, να συμμετέχετε σε διάφορες δραστηριότητες, να ανταποκρίνεστε με χαρά σε χαιρετισμούς, να μιλάτε για τους φίλους σας και να απολαμβάνετε την παρέα τους.

Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί είναι ντροπαλό και συνεσταλμένο, π.χ. όταν βρίσκεται με συνομήλικα παιδιά ή πρόκειται να συμμετάσχει σε ομαδική δραστηριότητα, όταν πρέπει να διεκδικήσει κάτι ή συναντά άτομα που δε γνωρίζει. Αυτό θα σας βοηθήσει για να καταστρώνετε πρόγραμμα ενίσχυσης του παιδιού.

Διδάξτε από νωρίς στο παιδί κοινωνικές δεξιότητες.

Δώστε έμφαση στη δημιουργική επίλυση μικρών καθημερινών προβλημάτων.

Βοηθήστε το να προσδιορίσει τα ταλέντα του και τα δυνατά του σημεία ώστε να νιώσει ιδιαίτερο.

Πολλές φορές το παιδί θέλει να πάρει πρωτοβουλία, όμως νιώθει ανασφάλεια μην τυχόν κάνει κάποιο λάθος. Χρειάζεται λοιπόν να του δείχνετε εμπιστοσύνη, να το επιβεβαιώνετε και να το αποδέχεστε.

Ένας τρόπος για να το βοηθήσετε να πάρει θάρρος είναι να παίζετε μαζί του παιχνίδια με ρόλους, φτιάχνοντας υποθετικές καταστάσεις, όπου το παιδί θα πρέπει να πάρει κάποια δυναμική θέση.

Καλό είναι να καλείτε συχνά κάποιο φίλο στο σπίτι σας και να οργανώνετε τον τρόπο που θα περάσουν την ώρα τους, τουλάχιστον στην αρχή.

Να του δίνετε ευκαιρίες και δυνατότητες να αναπτύξει κάποιο χόμπι ή να το προτρέπετε σε κάποια αθλητική δραστηριότητα.

Παροτρύνετέ το να κάνει μικρά βήματα που σταδιακά θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή του και θα του δώσουν τη βεβαιότητα ότι είναι ικανό να τα βγάλει πέρα με αρκετά πράγματα.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

Τις υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί.

Τις πιέσεις να κάνει πράγματα που αδυνατεί.

Να το φέρνετε σε δύσκολη θέση όταν είναι μπροστά κι άλλοι.

Να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά ή με εσάς.

Να είσαστε υπερβολική χρησιμοποιώντας φράσεις όπως "επιτέλους σε είδα να παίζεις κι εσύ!" ή "πώς το έπαθες κι άνοιξες το στόμα σου!".