Αντικοινωνική συμπεριφορά στην εφηβεία

Τα χρόνια της εφηβείας αν και ιδιαίτερα δύσκολα, για κάποιους ίσως και ανυπόφορα, αποτελούν την καλύτερη περίοδο για να να σχηματίσουν τα παιδιά μια ξεχωριστή, ισχυρή προσωπικότητα με τη βοήθεια των γονιών τους. Κάποιοι έφηβοι διανύουν με ευκολία την περίοδο αυτή, ενώ άλλοι παλεύουν κυριολεκτικά να βρουν την ταυτότητα τους και τη θέση τους στο περιβάλλον τους. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας; Οι οικογενειακές σχέσεις και οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να το βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθεί...

Οικογενειακές σχέσεις

Σύμφωνα με το ChildTrends.org, η κοινωνικοποίηση ενός παιδιού στην εφηβεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το είδος της σχέσης που διατηρεί με τους γονείς του. Η σχέση γονέα και παιδιού διδάσκει σπουδαία μαθήματα ζωής, που αφορούν σημαντικούς τομείς όπως η επικοινωνία, η εύρεση λύσεων όταν προκύπτουν συγκρούσεις, η συναισθηματική στήριξη, η συντροφικότητα..

Οι σχέσεις με συγγενείς επίσης συντελούν στη σωστή ενηλικίωση του εφήβου, αφού μέσα από αυτές μεταφέρονται πάλι μαθήματα ζωής σημαντικά για την πορεία και την εξέλιξή του. Προσπαθήστε να χτίσετε μια ισχυρή και ζεστή σχέση με το παιδί σας, η οποία πάνω απ’όλα θα χαρακτηρίζεται από αποδοχή, ανοιχτή επικοινωνία και αληθινή στήριξη σε όλα.

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες όπως π.χ ο χορός, όχι μόνο κατευθύνει την έφηβη προς την υιοθέτηση ενός υγιεινού και ενεργητικού τρόπου ζωής, αλλά ταυτόχρονα την εντάσσει μέσα σε μια κοινωνική ομάδα, όπου θα συναναστρέφεται με συνομήλικες που τρέφουν την ίδια αγάπη για τη μουσική και το συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να χτίσουν την προσωπικότητα του παιδιού σας, να του αναδείξουν ηγετικές ικανότητες, να το βοηθήσουν να αποκτήσει φίλους αλλά και να του ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση.   

Κατά την περίοδο της εφηβείας, είναι σύνηθες το φαινόμενο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ωστόσο αν παρατηρήσετε τεράστια διαφορά στον τρόπο που αντιδρά αλλά και στις επιδόσεις του στο σχολείο, καλό θα ήταν να λάβετε από νωρίς τα μέτρα σας. Αν παρουσιάζει ακραίες συναισθηματικές μεταπτώσεις, έντονα σκαμπανεβάσματα σωματικού βάρους ή εθισμό σε αλκοόλ, κάπνισμα ή απαγορευμένες ουσίες, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Υπάρχει κίνδυνος πίσω από αυτές τις συμπεριφορές να κρύβεται υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη ή κάποιου άλλους είδους ψυχολογική διαταραχή.