Η εγκόπριση στο παιδί

Ενώ το παιδί σας έχει περάσει το στάδιο εκμάθησης της καθαριότητας και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο οργανικό αίτιο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες κάνει τα "κακά" του πάνω του. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει. 

Η εγκόπριση παρουσιάζεται συνήθως σε παιδιά μεταξύ 4-8 χρόνων έπειτα από μια φάση καθαριότητας τουλάχιστον ενός χρόνου. Για να διαγνωσθεί ως πρόβλημα, όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου, η συμπεριφορά θα πρέπει να εμφανίζεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, για διάστημα περισσότερο των τριών μηνών.

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά, να πειστείτε ότι το παιδί δεν το κάνει επίτηδες, ώστε να σταματήσετε τις επιπλήξεις και τις τιμωρίες.

Αν κατορθώσετε να συσχετίσετε το σύμπτωμα του παιδιού με τη λειτουργία της οικογένειας κι αν διαφοροποιήσετε τη συμπεριφορά σας, το σύμπτωμα θα εξαφανιστεί.

Ίσως χρειαστεί επανεκπαίδευση του παιδιού στις συνήθειες καθαριότητας. Σε αυτή την προσπάθεια, η μέθοδος της επιβράβευσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Η συμβουλευτική θεραπεία σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι αναγκαία, με στόχο την ενδυνάμωση της οικογένειας. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος βοηθά επίσης αποτελεσματικά η ατομική ψυχοθεραπεία του παιδιού ή η παράλληλη θεραπεία με τη μητέρα του κλπ.