Η πρώτη του βόλτα με το μετρό

Το παιδί σας σας ζητάει επίμονα το τελευταίο διάστημα να το πάτε βόλτα με το μετρό κι αυτό το σαββατοκύριακο αποφασίσατε να του κάνετε το χατίρι. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε ώστε το παιδί σας να χαρεί την πρώτη του βόλτα με το μετρό; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Τι πρέπει να κάνετε

Στην πρώτη σας βόλτα με το μετρό ή με κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς επιλέξτε ένα μέρος ελκυστικό για το παιδί, π.χ να επισκεφτείτε ένα αγαπημένο συγγενή ή κάποιο κατάστημα με παιχνίδια ή ένα πάρκο.

Αποφύγετε μια μακρινή διαδρομή καθώς και τις ώρες αιχμής.

Είναι καλό να το προετοιμάσετε για αυτή την εμπειρία.

Αποφύγετε τις υπερβολικές υποδείξεις "μην κάνεις αυτό, μην κάνεις το άλλο".

Κατά κανόνα, από τη στιγμή που το παιδί θα βρεθεί μέσα στο μετρό ή το λεωφορείο, ανακαλύπτει τόσο ενδιαφέροντα πράγματα που πολύ δύσκολα ενοχλεί τους άλλους επιβάτες.

Μην το πάρετε απαραίτητα αγκαλιά αλλά δώστε του χρόνο να μπει μόνο του.

Αφήστε το να ακυρώσει το εισιτήριο στο μηχάνημα- είναι κάτι που συνήθως αρέσει πολύ στα παιδιά-και εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι να πιάνεται από τα στηρίγματα ή τις χειρολαβές.

Δείτε τι κινεί το ενδιαφέρον του, αν προτιμά να κάθεται κοντά στην πόρτα ή δίπλα στο παράθυρο και συζητήστε μαζί του για όσα το εντυπωσιάζουν.