Σας ρωτά για το Θεό…

Το παιδί σας το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά σας κάνει ερωτήσεις για το Θεό…Αναρωτιέστε τι πρέπει να του πείτε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Μοιραστείτε μαζί του την πίστη σας στο Θεό όσο πιο απλά μπορείτε, προσαρμόζοντας τα λόγια σας στην ηλικία του.

Πρέπει, παράλληλα, το παιδί να αποδεχθεί ότι κάθε άνθρωπος σκέφτεται διαφορετικά για το Θεό και τον τιμά με το δικό του τρόπο.

Όπως και οι περισσότεροι από εσάς, έτσι και τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν επεξεργάζονται κριτικά την αντίληψή τους για το Θεό.

Παραδεχθείτε με ειλικρίνεια πως υπάρχουν μερικά πράγματα για το Θεό που κανένας στον κόσμο δε γνωρίζει με σιγουριά. Τα πιο πολλά παιδιά νιώθουν κάποια ανακούφιση, συνειδητοποιώντας πως οι ερωτήσεις για την κοσμογονία, στις οποίες πασχίζουν να απαντήσουν, είναι εξίσου δύσκολες και για τους υπόλοιπους.

Μην παρουσιάζετε το Θεό σαν μια αυστηρή δύναμη.

Πολύ συχνά τα μικρά παιδιά πιστεύουν ότι ο Θεός είναι μια απειλητική υπόσταση που διαθέτει πληθώρα μεθόδων για να τα ανακαλεί στην τάξη όταν ατακτούν.

Αν η ιδέα του Θεού σημαίνει κάτι για ένα μικρό παιδί, αυτό θα πρέπει να είναι η σιγουριά και η αγάπη.

Πολλά παιδιά δημιουργούν δύο Θεούς, τον έναν σοβαρό, αυστηρό και απαγορευτικό, τον άλλο χαρούμενο και καλοσυνάτο.

Θυμηθείτε πως πάνω από όλα στα συναισθήματά τους για το Θεό, τα παιδιά προβάλλουν αυτά που νιώθουν για τους ενηλίκους, επειδή αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.

Όταν τo παιδί περιβάλλεται με καλοσύνη, συμπόνια και γενναιοδωρία, τότε είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να οραματιστεί το Θεό με αυτές τις ιδιότητες.