Πώς το παιδί σας θα αγαπήσει το διάβασμα!

Θέλετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα; Αναρωτιέστε με ποιον τρόπο θα του κεντρίσετε το ενδιαφέρον για διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων ώστε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει. 

Από νωρίς να του διαβάζετε βιβλία.

Παίξτε παιχνίδια με λέξεις, όλη η οικογένεια μαζί.

Αξιοποιήστε τις ευκαιρίες που σας παρέχει το περιβάλλον για να το βοηθήσετε να διαβάζει. Τέτοιες ευκαιρίες σας προσφέρουν οι πινακίδες στους δρόμους, οι αφίσες, οι διαφημίσεις, η λίστα με τα ψώνια που πρέπει να κάνετε, η ανάγνωση της συνταγής για το φαγητό ή το γλυκό που θέλετε να φτιάξετε.

Μόλις αρχίσει το διάβασμα μόνο του, ξεκινήστε να διαβάζετε μαζί βιβλία λογοτεχνίας με μεγάλα γράμματα και ωραία εικονογράφηση.

Συζητήστε με το παιδί το βιβλίο που διάβασε, εξηγήστε του ό,τι δεν κατάλαβε και σχολιάστε το.

Δώστε στο παιδί ένα όμορφο τετράδιο, που θα το ονομάσετε "ημερολόγιο βιβλίων" και στο οποίο θα καταγράφει κάθε βιβλίο που τελειώνει. Έτσι, αισθάνεται ότι πετυχαίνει κάτι σπουδαίο, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς μεγαλώνει ο κατάλογός του.

Δημιουργήστε ένα χώρο στη βιβλιοθήκη για τα δικά του βιβλία.

Καθιερώστε σε κάθε γιορτή να χαρίζετε ένα βιβλίο στο παιδί αλλά και στο σύντροφό σας. Δωρίστε βιβλία και στους φίλους του όταν το καλούν.      

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε

Να του επιβάλλετε να διαβάσει κάτι. Εφόσον γίνεται αναγκαστικά δεν έχει κανένα ενδιαφέρον.

Να τιμωρείτε το παιδί με το διάβασμα, χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου "αφού δεν ήσουν καλό παιδί θα μείνεις μέσα να διαβάσεις τα βιβλία σου".

Να το συγκρίνετε με παιδιά φιλικών οικογενειών ή και με τον εαυτό σας σχετικά με τα βιβλία που διαβάζατε όταν ήσασταν στην ηλικία του.

Να εκφράζετε την απογοήτευσή σας όταν προτιμά να παίζει ή να βλέπει τηλεόραση αντί να διαβάζει ένα βιβλίο.

Να δείχνετε ενόχληση όταν διαβάζει κάποιες φορές βιβλία που είναι για μικρότερα παιδιά, αφού μπορεί να βρίσκει ενδιαφέρον το θέμα τους ή να θέλει κάτι ξεκούραστο τη στιγμή εκείνη.