Το παιδί μου καπνίζει

Το παιδί σας το τελευταίο διάστημα ενοχλείται όταν μπαίνετε στο δωμάτιό του απροειδοποίητα...Έχει τύχει αρκετές φορές να μυρίζει η αναπνοή και τα ρούχα του τσιγάρο...Βρήκατε ένα πακέτο τσιγάρα στα πράγματά του και σας είπε ότι είναι του φίλου του...Εάν καπνίζετε κι εσείς, έχετε διαπιστώσει ότι καθημερινά λείπουν τσιγάρα από το πακέτο σας...Μάλλον θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε καθώς το πιο πιθανό είναι το παιδί σας να έχει ξεκινήσει την κακή συνήθεια του καπνίσματος.

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά ξεκινούν το κάπνισμα έχουν να κάνουν κυρίως με την ψυχολογία τους και την προσπάθειά τους να δείχνουν μεγαλύτερα ή να νιώθουν ανεξάρτητα. Τα παιδιά που είναι περισσότερο επιρρεπή στο κάπνισμα είναι αυτά που έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον καπνιστών και αυτά που παρουσιάζουν προβλήματα προσαρμοστικότητας, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Εάν πέσει στην αντίληψή σας ότι το παιδί σας καπνίζει, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με φωνές και απειλές διότι θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι καλύτερο για το παιδί σας να νιώσει πως θέλετε να το στηρίξετε.

Τι πρέπει να κάνετε

  • Απαγορεύστε του να καπνίζει μέσα στο σπίτι.
  • Μιλήστε του για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η κακή συνήθεια στη ζωή του άμεσα.
  • Εξηγήστε του πόσο καλύτερη θα είναι η καθημερινότητά του χωρίς την εξάρτηση αυτή και χωρίς τα έξοδα που συνεπάγεται.
  • Επισημάνετε τις καταστροφικές συνέπειες που έχει το κάπνισμα για την υγεία όπως και το πόσο εθιστική είναι η νικοτίνη.
  • Εάν καπνίζετε κι εσείς θα πρέπει να συμφωνήσετε από κοινού πως θα κόψετε το κάπνισμα.
  • Φέρτε το παιδί σε επαφή με τον οικογενειακό σας γιατρό, ο οποίος θα του δώσει περαιτέρω συμβουλές σχετικά με τους πιθανούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος.