Πως να συνυπάρξει το νεογέννητο παιδί σας με ένα κατοικίδιο

Έχετε μόλις αποκτήσει ένα μωρό και δεν ξέρετε πως να του...συστήσετε το κατοικίδιό σας; Ή έχετε μόλις φέρει στο σπίτι ένα ζώο και θέλετε το νεογέννητο παιδί σας να μάθει γι' αυτό;

Για να εξασφαλίσετε ότι οι και δύο μπορούν να συνυπάρξουν ευχαρίστως στο σπίτι δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές συμβουλές.

Εκπαιδεύστε το σκυλί σας: Ενώ μπορεί να έχετε εκπαιδευμένο το σκύλο σας σε πολύ βασικά θέματα, καλό είναι να του διδάξετε να μην κοιμάται στο κρεβάτι του παιδιού σας, πλησιάζει το πρόσωπό του. Εάν η εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, προσλάβετε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή κατοικίδιων ζώων που μπορεί να διδάξει το σκυλί σας πώς να συνυπάρχει με τα μικρά παιδιά . Αυτό πρέπει να γίνει πριν από την άφιξη του μωρού. Επίσης, ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας πόσο συχνά θα πρέπει να σας δίνει επιπλέον εμβόλια για το κατοικίδιο ζώο σας .

Εσείς δεν έχετε παρά να παρουσιάσετε στο μωρό σας το κατοικίδιο με θέρμη: Τα ζώα μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματα και τον κίνδυνο. Αν ξέρουν ότι το μωρό δεν είναι επικίνδυνο για αυτά , ούτε θα το βλάψουν και μάλιστα θα το αγαπήσουν σταδιακά . Αφήστε το ζώο σας να γνωρίσει τη μυρωδιά του μωρού σας, φέρνοντάς το κοντά στην κουβέρτα του. Καλό είναι να επιδιώξετε, ώστε η πρώτη προσέγγιση να γίνει από απόσταση ασφαλείς γιατί το μωρό σας μπορεί να φοβάται αρχικά και αντίστοιχα το κατοικίδιο μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να συνηθίσει.

Καθιέρωση ορίων

Προϋπόθεση για το κατοικίδιό σας, είναι να καταλάβει ότι υπάρχει ένα αόρατο φράγμα. Έτσι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εισβάλει στο δωμάτιο, όπου κοιμάται το παιδί σας, χωρίς την άδειά σας.

Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο με το κατοικίδιο. Τα σκυλιά μπορεί να αναστατωθούν με τους ήχους και τις κινήσεις του μωρού και ως εκ τούτου, μπορεί να βλάψουν το παιδί. Οι γάτες από την πλευρά τους έλκονται από τη ζεστασιά και την κούνια του μωρού.

Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα κάγκελο περίφραξης γύρω από κούνια του παιδιού σας για να κρατήσει το κατοικίδιο ζώο σε απόσταση ασφαλείας. Θυμηθείτε να μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας μόνο του με το ζώο, ακόμα κι αν είναι για δύο λεπτά σε ένα άλλο δωμάτιο.

Μην παραμελείτε το κατοικίδιό σας: Βεβαιωθείτε ότι έχετε δαπανήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα με το κατοικίδιό σας για να το κάνει να αισθανθεί αγαπούσε. Επίσης, ποτέ μην τιμωρήσει ή να επιπλήξει το σκυλί με την παρουσία του μωρού .

Διδάξτε στο παιδί σας να σέβεται το κατοικίδιο ζώο: Αποθαρρυνετέ το κάθε φορά που προσπαθεί να τραβήξει τα μαλλιά ή να χτυπήσει το ζώο. Την ίδια στιγμή, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν αρπάζει τα παιχνίδια του σκύλου και δεν τα βάζει στο στόμα του. Πλένετε συχνά τα παιχνίδια των σκυλιών και διδάξτε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του μετά το παιχνίδι με το κατοικίδιο αν είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας.