Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το τσιγάρο

Όταν είδατε στο δρόμο εκείνο το μικρό αγόρι να καπνίζει, πανικοβληθήκατε! Καιρό τώρα σκεφτόσασταν ότι θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για το τσιγάρο και φυσικά για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά αλλά μετά από αυτό νιώθετε ότι πρέπει να γίνει άμεσα. Αναρωτιέστε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να προσεγγίσετε ένα τόσο σοβαρό θέμα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Μιλήστε στο παιδί από νωρίς με λόγια απλά χωρίς όμως να το τρομάξετε. 

Είναι σημαντικό να του δείξετε ότι είσαστε διαθέσιμη να απαντήσετε σε τυχόν απορίες του.

Χρησιμοποιήστε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, π.χ. εάν γνωρίζετε κάποιο μικρό παιδί σε ηλικία που πίνει, καπνίζει ή κάνει χρήση ναρκωτικών, τονίστε του ότι δεν το εγκρίνετε και εξηγήστε του τους λόγους.

Απαριθμήστε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του.

Στα μεγαλύτερα παιδιά καλύτερα να χρησιμοποιείτε περισσότερα επιστημονικά ή άλλα στοιχεία που τυχόν διαθέτετε, ώστε να αποδεικνύονται αυτά που υποστηρίζετε.

Ρωτήστε το ποια είναι η γνώμη του.

Δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε. Επαινείτε συχνά τις προσπάθειες και τις ικανότητές του.

Όταν το επιπλήττετε, φροντίστε να επικεντρώνεστε μόνο στη συγκεκριμένη πράξη κάθε φορά.

Βοηθήστε το να αναπτύξει σταθερές αξίες και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αυτό μπορεί να το ενθαρρύνει ώστε να βάλει όρια στους φίλους του και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που ίσως του ασκηθούν μελλοντικά από το περιβάλλον των συμμαθητών του.

Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε κι εσείς πρότυπο. Η δική σας στάση απέναντι στη ζωή είναι σημείο αναφοράς για το παιδί σας.

Οι συνήθειες και η στάση σας μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την άποψη του παιδιού για το αλκοόλ, το τσιγάρο και τα ναρκωτικά.

Προσοχή, τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να υποκύψουν στην πίεση της παρέας και να παρασυρθούν για να δείξουν ότι είναι "μέσα σε όλα".

Εάν είσαστε καπνίστρια διηγηθείτε του πώς ξεκινήσατε το κάπνισμα και γιατί εξακολουθείτε να καπνίζετε.

Εξηγήστε του ότι άλλοτε το κάπνισμα δε διωκόταν και δεν είχατε συναίσθηση πόσο βλαβερό ήταν ή πείτε του ότι αρχίσατε να καπνίζετε από αμηχανία και μιμητισμό. Δεν αισθάνεστε υπερήφανη και η διακοπή αυτής της συνήθειας είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Δώστε του να καταλάβει ότι η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ απομονώνουν τελικά το άτομο, ο χρήστης χάνει την εκτίμηση του περιβάλλοντός του και ταυτόχρονα δεν ορίζει τη ζωή του.          

Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Συνεργαστείτε με τους γονείς των φίλων του.

Εάν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, μάθετε να αναγνωρίζετε τις ενδείξεις που μαρτυρούν τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών, τσιγάρου και ναρκωτικών και αναζητήστε βοήθεια.