Παιδί και διαζύγιο

Ανεξάρτητα από την ηλικία, όλα τα παιδιά επηρεάζονται αρνητικά από το διαζύγιο των γονιών τους, οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση ακολουθώντας κάποιους κανόνες. Μάθετε με ποιο τρόπο πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση!

Η ειλικρίνεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά δεν πρέπει να γίνεται αναφορά σε λεπτομέρειες που ενδεχομένως να αναστατώσουν ή να μπερδέψουν το παιδί. Εξίσου σημαντικό είναι να καταλάβει το παιδί ότι οι γονείς του είναι και θα είναι εκεί για αυτό, ότι το υπεραγαπούν και ότι δε θα πάψουν ποτέ να το φροντίζουν, παρά την απόφασή τους να ζήσουν χωριστά. Ένα "κοινό μέτωπο" θα βοηθούσε ιδιαιτέρως, δείχνοντας στο παιδί ότι δεν υπάρχει φταίχτης, ότι το διαζύγιο αποτελεί κοινή απόφαση και ότι και οι δυο γονείς θα είναι κοντά του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να βρεθεί μπροστά σε αλληλοκατηγορίες και καβγάδες, οι γονείς οφείλουν να είναι ψύχραιμοι, προσεκτικοί και να διαχειριστούν κατάλληλα τα δικά τους συναισθήματα. Στη συνέχεια, καλό είναι να ζητηθεί από το παιδί να εκφραστεί σχετικά και να εξωτερικεύσει τα δικά του συναισθήματα, έτσι ώστε να ανακουφιστεί. Το πλέον απαραίτητο είναι με σαφήνεια να εξηγηθούν οι αλλαγές που επίκεινται, όπως μια ενδεχόμενη μετακόμιση ή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Τα παιδιά κάθε ηλικίας θέλουν σταθερότητα στην καθημερινότητά τους, δίχως εκπλήξεις, διότι έτσι νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Ως εκ τούτου, καλό είναι, για παράδειγμα, να γνωρίζουν ποιες μέρες θα βλέπουν τον πατέρα τους ή ποιος θα τους παίρνει από το σχολείο.

Το διαζύγιο επιφέρει δυσάρεστες αλλαγές στη ζωή των παιδιών και συχνά συνοδεύεται από μεταπτώσεις στη συμπεριφορά, εσωστρέφεια και έκδηλη θλίψη. Χρέος και των δυο γονιών είναι να μετριάσουν τη θλίψη αυτή και από κοινού να συμπαρασταθούν στο παιδί όσο το δυνατόν περισσότερο, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες προσωπικές διαφωνίες και διαφορές.

Διαβάστε επίσης:

Πώς νιώθει το παιδί σας όταν μαλώνετε μπροστά του;

Πώς λέμε στο παιδί ότι η μαμά και ο μπαμπάς χωρίζουν;

Οδηγίες για ένα επιτυχημένο διαζύγιο