Ο ρόλος του πατέρα όταν μητέρα και κόρη τσακώνονται!

Οι συγκρούσεις μεταξύ μητέρας και κόρης σίγουρα προκαλούν αναστάτωση μέσα στην οικογένεια, αφού οι ισορροπίες διαταράσσονται λόγω του εκνευρισμού και της έντασης που αναπόφευκτα δημιουργείται. Ο ρόλος του πατέρα σίγουρα είναι δύσκολος, αφού καλείται τις περισσότερες φορές να πάρει θέση...

Αν και οι άντρες γενικότερα κολακεύονται και εμπνέονται όταν νιώθουν χρήσιμοι και αναγκαίοι, σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή βρίσκονται σε διλήμματα που αφορούν τη γυναίκα και την κόρη τους, οι ειδικοί προτείνουν να τηρούν μια στάση ασφαλείας. Είναι προτιμότερο, αντί να παρεμβαίνουν δυναμικά, να παραμένουν αμέτοχοι και απλά να ακούνε με προσοχή και τις δύο πλευρές. Ο πατέρας πρέπει πρώτα απ’όλα, να υπενθυμίζει στις γυναίκες της οικογένειας, ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ τους, ειδικά όταν το κορίτσι βρίσκεται στην εφηβεία.

Προκειμένου να υπάρχει υγιής επικοινωνία, είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές αντί να ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες, να εκφράζουν απλά και με ειλικρίνεια τα συναισθήματά τους. Είναι καλύτερο π.χ η μητέρα αντί να προσβάλλει και να κακοχαρακτηρίζει την κόρη της, να της περιγράφει με ακρίβεια πώς την έκανε να νιώσει με τις πράξεις της. Ο πατέρας πρέπει να προτρέπει και τις δύο πλευρές να ακούνε προσεκτικά η μία την άλλη, να δείχνουν κατανόηση και να μιλούν με επιχειρήματα για την όποια δυσαρέσκεια τους. Οι προσβολές και οι κατηγορίες προκαλούν πάντα έντονα αμυντικές αντιδράσεις που αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία.

Είναι χρήσιμο, όταν η συζήτηση ξεφεύγει από τα όρια, ο πατέρας να σημειώνει τις κατηγορίες που εκτοξεύονται την ώρα της έντασης και να τους δείχνει αργότερα υπό συνθήκες ηρεμίας τι ακριβώς ειπώθηκε. Με ψύχραιμο μυαλό, μπορούν να συνειδητοποιήσουν και να κατανοήσουν και οι δύο πλευρές τα λάθη που γίνονται στο χειρισμό του προβλήματος  και να εντοπίσουν τα πραγματικά αίτια της σύγκρουσης.

Διαβάστε επίσης:

Μεγαλώνοντας κόρη...

Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση της κόρης σας!