Η σωστή επιλογή και οι κανόνες χρήσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Το παιδί σας το τελευταίο διάστημα περνάει αρκετές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Από τη μία χαίρεστε καθώς βρέθηκε ένας τρόπος να είναι απασχολημένο όταν θέλετε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού από την άλλη όμως ακούτε τους ειδικούς που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολύωρη χρήση τους και τρομοκρατήστε. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και τους κανόνες χρήσης τους.

Είναι σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά το περιεχόμενο των βιντεοπαιχνιδιών που προσφέρετε στο παιδί σας, ώστε να αντιστοιχούν αποκλειστικά στην ηλικία του.

Να μην αγοράζετε παιχνίδια που είναι γεμάτα βία.

Καθορίζετε το χρόνο που θα ασχολείται με το ηλεκτρονικό παιχνίδι, ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μισή με μία ώρα.

Να μη μένετε ήσυχη επειδή το παιδί σας απασχολείται και δε σας ενοχλεί, αντίθετα να επιμένετε στην τήρηση του ωραρίου χρήσης.

Να μην επιτρέπετε στο παιδί να παίζει βιντεοπαιχνίδια όταν είναι σε ένταση, με το πρόσχημα ότι θα χαλαρώσει, ούτε πριν πάει για ύπνο.

Τα παιδιά που απασχολούνται συστηματικά και αρκετή ώρα με ηλεκτρονικά παιχνίδια που είναι γεμάτα βία μπορεί να παρουσιάσουν σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, ανησυχία, ένταση, αυξημένη κινητικότητα, φοβίες και διαταραχές στον ύπνο.

Όταν η χρήση των παιχνιδιών αυτών είναι υπερβολική και συνδυάζεται με αϋπνία, κούραση ή ψυχική ένταση, μπορεί σε παιδιά που παρουσιάζουν προδιάθεση να προκαλέσουν επιληπτικούς σπασμούς.

Όταν το παιδί παίζει κάποιο παιχνίδι οθόνης, μην του επιτρέπετε να κολλάει σε αυτή αλλά να συνηθίσει να κρατάει μια απόσταση πάνω από δύο μέτρα στην τηλεόραση και περίπου ένα μέτρο από τον υπολογιστή.

Να ενθαρρύνετε να συναντά τους φίλους του ή να αθλείται.

Αφιερώνετε καθημερινά έστω λίγο χρόνο για να επικοινωνείτε με το παιδί σας.    

Διαβάστε επίσης:

Είναι "κολλημένο" σε ένα βιντεοπαιχνίδι!

Είναι κολλημένο μπροστά στην τηλεόραση!