Το παιδί μου ζηλεύει

Η ζήλια μεταξύ των αδελφών είναι κάτι αναπόφευκτο και φυσικό καθώς είναι αναγκασμένα να μοιράζονται την προσοχή και την αγάπη των γονιών τους. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί μας ζηλεύει τους φίλους του; Είναι φυσιολογικό ή όχι; Και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν το αίσθημα της ζήλιας;

Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα για όλους μας, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Τα παιδιά μας ζουν σε μια υλιστική και καταναλωτική κοινωνία και είναι λογικό βλέποντας γύρω τους διάφορα πράγματα που δεν έχουν, να ζηλεύουν. Πόσo μάλλον σήμερα που λόγω της οικονομικής κρίσης κύριο μέλημα των περισσοτέρων γονέων είναι να καλύψουν πρωτίστως τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για περιττά έξοδα.

Η ζήλια στο παιδί μπορεί να εκδηλωθεί με έντονα ξεσπάσματα θυμού, σωματική βία ακόμα και απομόνωση. Αρχικά, αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε εκδηλώσει τη ζήλια σας για κάτι μπροστά του και να φροντίσετε να το αποφύγετε στο μέλλον. Πλησιάστε το παιδί σας και ζητήστε του να σας εκφράσει ανοικτά τα συναισθήματα του. Όσο παράλογα κι αν σας ακούγονται αυτά που θα σας πει, οφείλετε να τα σεβαστείτε και να βοηθήσετε το παιδί σας να το ξεπεράσει.

Εξηγήστε του μέχρι να βεβαιωθείτε ότι κατανόησε τις ανισότητες που υπάρχουν γύρω μας και κατευθύνετε το να σκεφθεί τα θετικά που υπάρχουν στη ζωή του κι όχι τις ελλείψεις και τις διαφορές. Θα πρέπει να του τονώσετε την αυτοπεποίθηση, επισημαίνοντάς του ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν όλα αυτά που έχει εκείνο.

Θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, ενδιαφέρον και κατανόηση για τις πράξεις αλλά και τα συναισθήματά τους. Μόνο έτσι θα αποβάλλουν από μέσα τους το αίσθημα της ζήλιας και μεγαλώνοντας θα αναπτύξουν μία ισορροπημένη προσωπικότητα χωρίς απωθημένα.