Επιλόχειος κατάθλιψη

Μία στις δέκα γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες, υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη. Σε μερικές γυναίκες διαρκεί λίγες εβδομάδες, σε άλλες μερικούς μήνες έως ένα χρόνο και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι οι γυναίκες αυτές να καταφέρουν να ισορροπήσουν ψυχολογικά. Πρόκειται για μία σοβαρή νόσο, η οποία μπορεί να αλλάξει ριζικά την προσωπικότητα της γυναίκας. Πολλές φορές η ίδια δε μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασής της, για αυτό ο σύντροφος και το οικογενειακό της περιβάλλον θα πρέπει παρατηρώντας αλλαγές στη συμπεριφορά της να αναζητήσουν υποστήριξη από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να ενθαρρύνουν τη γυναίκα να κάνει το ίδιο καθώς η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά τόσο ψυχοθεραπευτικά, όσο μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία μορφή της κλινικής κατάθλιψης που έχει έναρξη τις πρώτες εβδομάδες της λοχείας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Τα συμπτώματά της επιλόχειου κατάθλιψης ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα, μερικά από αυτά είναι θλίψη και κλάμα χωρίς προφανή λόγο, διαταραχή στο ύπνο, στο φαγητό, στη διάθεση, έλλειψη ενδιαφέροντος για το μωρό, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άρνηση κάθε μορφής διασκέδασης, σκέψεις αυτοκτονίας.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει επιλόχειο ψύχωση με πιο βαριά συμπτωματολογία, όπως ψευδαισθήσεις, σύγχυση, παραλήρημα, άρνηση του νεογέννητου. Σε ακόμα πιο σπάνιες περιπτώσεις, το ψυχωσικό παραλήρημα μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρα δολοφονίας του βρέφους ή του συζύγου.

Τα αίτια της εκδήλωσης της επιλόχειου κατάθλιψης δεν είναι γνωστά, ωστόσο ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται είναι το ιστορικό προηγούμενης ψυχικής νόσου, η ύπαρξη προβλημάτων υγείας, η αλλαγή των ορμονικών επιπέδων, δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή της γυναίκας, η έλλειψη στήριξης κ.α