Πρέπει να πιέζετε το παιδί σας να σπουδάσει;

Σίγουρα οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονται το παιδί τους να σπουδάσει και να πετύχει στην επαγγελματική του ζωή. Πώς μπορούν να ξέρουν όμως ότι το παιδί τους "παίρνει τα γράμματα"; Πρέπει να τα πιέζουν να σπουδάσουν;  

Στα τέλη της εφηβείας και στο λύκειο αρχίζει μια νέα φάση. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις ικανότητές τους, την κλίση τους και την ευχαρίστηση της ολοκλήρωσης μιας εργασίας, ενός μαθηματικού προβλήματος έξυπνα λυμένου κ.α. Σε αυτή τη χαρά θα βασιστούν για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Πέρα όμως από τις απαραίτητες ικανότητες, η ευχαρίστηση δεν αρκεί, ούτε φυσικά η επιθυμία να ικανοποιηθούν οι γονείς. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει για ποιο λόγο δουλεύει και που θέλει να φθάσει.

Η σωστή αντιμετώπιση

Πέρα από τα σχολικά αποτελέσματα, πρέπει να προσπαθείτε να βλέπετε τις ικανότητες και την προσωπικότητα του παιδιού σας αντί να το ωθείτε προς το δρόμο των σπουδών και της διάκρισης όταν γνωρίζετε εκ των προτέρων πως ίσως να πληγωθεί και να αναγκαστεί να τα παρατήσει.

Πρέπει να το βοηθήσετε να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα, κάτι που πρέπει να κάνετε κι εσείς, ώστε να μπορέσει το παιδί να χτίσει ένα μελλοντικό σχέδιο σε σχέση με τις δυνατότητές του ώστε να μπορέσει να πετύχει.

Εάν το παιδί σας δεν είναι "φτιαγμένο" για να συνεχίσει τις σπουδές του σκεφτείτε το ενδεχόμενο παράλληλα με το σχολείο να ασχοληθεί με ένα μικροεπάγγελμα το οποίο μπορεί να το βοηθήσει να αναπτύξει ικανότητες σε έναν τομέα διαφορετικό από το σχολικό και να μπορέσει να επιλέξει το επάγγελμα που θα ακολουθήσει.

Διαβάστε επίσης:

Δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να σπουδάσει!  

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει το επάγγελμα που του αρέσει!