Το μακιγιάζ και…τα μάτια σας!

Σίγουρα σας έχει τύχει να ξυπνήσετε με μαύρα υπολείμματα στο εσωτερικό των ματιών σας...Προφανώς δεν ξεβαφτήκατε τόσο καλά όσο νομίζατε. Το να κάνετε σωστό ντεμακιγιάζ πριν κοιμηθείτε δεν είναι μόνο καλό για το δέρμα σας αλλά ακόμα πιο σημαντικό για την υγεία των ματιών σας. Θέλετε απόδειξη για αυτό;

Τα υπολείμματα μακιγιάζ που έχουν παραμείνει στις βλεφαρίδες σας, μπορούν να μεταφερθούν στο εσωτερικό του ματιού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γύρω από τις άκρες της μεμβράνης των ματιών μας, βρίσκονται ευαίσθητοι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι με τις εκκρίσεις τους, κρατάνε τα μάτια ενυδατωμένα και προστατεύουν την επιφάνεια του ματιού. Όταν δεν καθαρίζονται σωστά, τότε οι αδένες μπορεί να αποκτήσουν φλεγμονή, να ερεθιστούν και να στεγνώσουν.

Ευτυχώς είναι αδύνατον να "παγιδευτεί" το μακιγιάζ μέσα στο μάτι αφού το λεπτό φιλμ της μεμβράνης έχει μια βλεννώδη επιφάνεια που συγκρατεί κάθε παράγοντα ερεθισμού ενώ ο δακρυγόνος αδένας (εσωτερική γωνία) του ματιού παγιδεύει και αποβάλλει κάθε ξένο σώμα. Εάν το ξένο σώμα είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος, συγκεντρώνεται και συγκρατείται στην εσωτερική γωνία του ματιού, γι’αυτό μερικές φορές μπορεί να ξυπνάτε με στερεά υπολείμματα μάσκαρας στο σημείο αυτό.

Και, λοιπόν, πως γίνεται να δημιουργήσετε έντονα looks χωρίς να επιβαρύνετε τα μάτια σας; Αρχικά, να χρησιμοποιείτε πάντα primer που θα συγκρατήσει τη σκιά μόνο στην επιφάνεια του ματιού. Σε ό,τι αφορά τη μάσκαρα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποια που η σύστασή της δε θα γίνεται σκληρή και θα σπάει σε κομματάκια που σκορπίζονται γύρω και μέσα στα μάτια. Οποιοδήποτε μακιγιάζ ματιών που έχει υγρή σύσταση όπως μολύβια, eyeliner, μάσκαρα, θα πρέπει να το πετάτε με την πάροδο 6 μηνών, να φροντίζετε για την απολύμανσή του και την καθαριότητα κατά τη χρήση του.

Για το ντεμακιγιάζ στα μάτια να χρησιμοποιείτε πάντα προϊόν ειδικό για αυτή την ευαίσθητη περιοχή, το οποίο να ενδείκνυται και για αδιάβροχα προϊόντα. Σε καμία περίπτωση, μη χρησιμοποιήσετε βαζελίνη και προϊόντα με λάδι, γιατί θα φράξουν τους αδένες και θα δημιουργήσουν ερεθισμούς και πρήξιμο στα μάτια. Αν ξυπνάτε με υπολείμματα και πάλι, δοκιμάστε χλιαρές κομπρέσες που θα μαλακώσουν τους αδένες και θα μπορέσετε να καθαρίσετε καλύτερα τα μάτια σας. Εφόσον τα μάτια σας είναι ξηρά, ενυδατώστε τα με απλά φυσικά δάκρυα τα οποία θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.