Η ανεκτίμητη διατροφική αξία του σέλινου και του μαϊντανού

Ταιριάζουν με τα περισσότερα φαγητά της μεσογειακής κουζίνας, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και, κατά συνέπεια, πολύτιμα για τη διατροφή μας. Ποιο, όμως, μας ωφελεί περισσότερο;

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ανεκτίμητος για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους. Κατ' αρχάς, έχει την ιδιότητα να ταιριάζει με τις περισσότερες γεύσεις. Σε σαλάτες, μακαρονάδες, κρέας, συκώτι, ψάρια, και πού δεν ταιριάζει το αρωματικό αυτό φυτό! Μας προσφέρει πολλές φυτικές ίνες και ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όχι όμως στις ποσότητες του σέλινου.

Θρεπτική αξία: ο μαϊντανός έχει βιταμίνες Α, C και, σε μικρές ποσότητες, ορισμένες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β6) καθώς και λίγο ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Ευεργετικές ιδιότητες: λόγω της διουρητικής του δράσης, εξυπηρετεί την εύρυθμη νεφρική λειτουργία. Τέλος, παρουσιάζει και κάποιες αντισηπτικές ιδιότητες, όχι όμως ανάλογες μ' αυτές του σέλινου.

Tips:

Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό λίγο προτού τον καταναλώσουμε. Για να επωφεληθούμε περισσότερο από τα συστατικά του, τον προσθέτουμε στο φαγητό μερικά μόνο λεπτά πριν από την τελική του βράση.

Σέλινο

Το σέλινο με τη σειρά του είναι απαραίτητο υλικό στην παρασκευή πολλών παραδοσιακών συνταγών, ενώ διαθέτει άφθονα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν ποικιλίες με ψιλά κοτσάνια, με πιο χοντρά, που παραπέμπουν στο μαϊντανό, ακόμη και σε ρίζα (σελινόριζα).

Θρεπτική αξία: ανεξάρτητα από τη μορφή του περιέχει βιταμίνες Α, C και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Θεωρείται, ακόμη, πηγή αρκετών ιχνοστοιχείων, όπως ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και καλίου.

Ευεργετικές ιδιότητες: χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες που αποδίδει στον οργανισμό, το σέλινο βοηθά στην αντιμετώπιση των πεπτικών προβλημάτων και της μειωμένης όρεξης. Είναι, μάλιστα, προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες ή μαζί με μαγειρεμένα τρόφιμα και σούπες. Επίσης, ο χυμός του διαθέτει και αντισηπτικές ιδιότητες, γι' αυτό παλαιότερα χρησιμοποιούνταν στην καταπολέμηση στοματικών ή οισοφαγικών τραυματισμών και αλλοιώσεων. Ακόμα, αναμεμειγμένος με χυμό καρότου επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών.

Χυμός για αποτοξίνωση

Βάζουμε στον αποχυμωτή δυο καρότα, μερικά κλαράκια σέλινο και ένα μήλο ή ένα αγγούρι. Εκτός από αποτοξίνωση, ο χυμός αυτός χαρίζει λάμψη και ομορφιά στην επιδερμίδα.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr