Λιπαρό δέρμα: τα χαρακτηριστικά και η φροντίδα του!

Οι αλλαγές των ορμονών κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να προκαλέσουν λιπαρότητα και εξάρσεις ακμής στο δέρμα. Πολλές γυναίκες, όμως, παρατηρούν το πρόβλημα λιπαρού δέρματος στην έμμηνο ρύση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και στην εμμηνόπαυση. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε και να φροντίζετε το λιπαρό δέρμα!

Χαρακτηριστικά

-Η λιπαρή επιδερμίδα είναι παχιά, ανθεκτική και έχει τραχιά όψη. Οι ρυτίδες είναι πιο λίγες και πιο βαθιές, λόγω του πάχους του δέρματος.

-Έχει μεγάλους και ορατούς πόρους.

-Μπορεί να εμφανίσει ακμή.

-Έχει γυαλάδα.

-Μπορεί να εμφανίσει ακμή και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η πλάτη και το στήθος.

Περιποίηση

Ο στόχος της περιποίησης του λιπαρού δέρματος είναι η ελαχιστοποίηση της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος ή τουλάχιστον η αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών από αυτήν. Τα καθαριστικά προϊόντα που συστήνονται μπορεί να είναι ιδιαίτερα δραστικά. Υγρά σαπούνια, κρέμες καθαρισμού και στυπτικές λοσιόν καθαρισμού είναι οι συνήθεις επιλογές. Βέβαια, τα προϊόντα αυτά και ιδιαίτερα τα σαπούνια, είναι πολύ πιθανό να αφυδατώσουν την επιδερμίδα, αφού το pΗ τους είναι πολύ υψηλό και δε συμβαδίζει με αυτό του δέρματος. Η αφυδάτωση όμως είναι πολλές φορές προτιμότερη από τις διάφορες βλάβες που προκύπτουν από την έντονη λιπαρότητα.

Καθαρισμός

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε το λιπαρό δέρμα είναι να καθαρίζεται πρωί και βράδυ. Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα απαλό καθαριστικό αφού τα σκληρά σαπούνια μπορεί να αυξήσουν τη λιπαρότητα στο δέρμα. Εάν ένα απλό καθαριστικό προσώπου δε μειώσει τη λιπαρότητα, δοκιμάστε ένα προϊόν που περιλαμβάνει, υπεροξείδιο του βενζολίου, σαλικυλικό οξύ, γλυκολικό οξύ, ή βήτα-υδροξύ οξύ. Δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά τα συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας, αγοράστε ένα μικρό μέγεθος για να δοκιμάσετε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

Τόνερ

Χρησιμοποιείτε τόνερ μόνο στις λιπαρές περιοχές του δέρματος, στο μέτωπο, στη μύτη και το πηγούνι. Αποφύγετε τη χρήση του σε περιοχές που το δέρμα σας είναι ξηρό.

Στυπόχαρτο

Το στυπόχαρτο είναι βολικό και εύκολο στη χρήση. Εφαρμόστε το στις λιπαρές περιοχές, όπως το μέτωπο, η μύτη και το πηγούνι. Μην τρίβετε το δέρμα σας με το στυπόχαρτο, πιέζετε απαλά την περιοχή 15 έως 20 δευτερόλεπτα ώστε να απορροφηθεί η λιπαρότητα.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr