Πολυβιταμίνες: τις χρειαζόμαστε πραγματικά;

Οι πολλές ώρες δουλειά, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου καταβάλλουν τον οργανισμό μας. Παρότι η σωστή διατροφή και η καλή ποιότητα ζωής αποτελούν το θεμέλιο λίθο για τη διασφάλιση της ισορροπίας του οργανισμού, πολλοί καταφεύγουν σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής στοχεύοντας στη βελτίωση της υγείας τους. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν μια πληθώρα από φυσικά συστατικά, όπως υπέρ-φρούτα, ωμέγα λιπαρά οξέα, προβιοτικά, φυσικά ένζυμα, υαλουρονικό οξύ και θαλάσσιες πρωτεογλυκάνες, που βοηθούν στην ελαστικότητα και τη διατήρηση της πυκνότητας του δέρματος. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αλλά όχι να το αντικαταστήσουν. Επιπλέον, πριν αρχίσετε να τα παίρνετε, καλό θα είναι να ζητήσετε και τη γνώμη του γιατρού σας. Σήμερα θα μάθετε τι πρέπει να προσέχετε, ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες και ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα.

Τι πρέπει να προσέχετε!

Ακριβώς λόγω αυτής της μεγάλης ποικιλίας, όποιον τύπο πολυβιταμινών κι αν επιλέξετε, πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχουν, γιατί κάποιες ουσίες όπως ginseng, gingo, biloba ενδέχεται να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με διάφορα άλλα φάρμακα. Γι' αυτό, λοιπόν, φροντίζετε να τα προμηθεύεστε από το φαρμακείο, αφού πρώτα συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σχετικά με την κατανάλωσή τους.

Ποιοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη;

Τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης, θηλασμού και αναπαραγωγής και οι ηλικιωμένοι. Φυσικά, όταν πρόκειται για μωρά και παιδιά, η λήψη τους εξατομικεύεται και μόνο ο παιδίατρος αποφασίζει την αγωγή. Άτομα η διατροφή των οποίων επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής τους (καπνιστές, όσοι δε σιτίζονται κανονικά, αθλητές, αυστηρά χορτοφάγοι). Άνθρωποι που κάνουν χρόνια χρήση φαρμάκων.

Παρενέργειες

Η πρόληψη πολλών βιταμινών και μετάλλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, η υπερβολική ποσότητα της βιταμίνης Α προξενεί, μεταξύ άλλων, πονοκέφαλο, ναυτία, διάρροια και ξηροδερμία, της D ανορεξία, γαστρεντερικές διαταραχές και ναυτία, της Ε πονοκεφάλους και ενοχλήσεις στην κοιλιά και της C διάρροια, ναυτία και στομαχικές κράμπες.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr