Βλητόρυζο με θράψαλο

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος παρασκευής: 20 λεπτά

 

Υλικά για 2 άτομα

400γρ θράψαλο ή καλαμάρι κομμένο σε λεπτές ροδέλες

150 γρ ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα

300γρ βλήτα (μόνο τα φύλλα)

1/2 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

100γρ ντοματίνια

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

600 γρ ζωμό λαχανικών ή νερό (ζεστά και τα 2)

Πρωτόλαδο

100 ml κρασί λευκό

30ml χυμό λεμόνι

Λίγο φρέσκο βασιλικό

 

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε και κόβουμε το καλαμάρι. Σε κατσαρολάκι σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.. Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να  "ιδρώσει" λίγο..

Σβήνουμε με το κρασί και αρχικά προσθέτουμε τον μισό ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το ρύζι. Δοκιμάζουμε μετά από λίγο και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε και άλλο ζωμό.

Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι,το λεμόνι και τα βλήτα. Τα αφήνουμε μέχρι

να χυλώσει το ρύζι και αρωματίζουμε με τον βασιλικό. Προσθέτουμε στο τέλος κ τα ντοματίνια.

Λίγο πριν ετοιμαστεί το ρύζι, σε ένα άλλο τηγάνι, αντικολλητικό, σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά το θράψαλο με ελαιόλαδο. Μόλις πάρει χρώμα, βγάζουμε από τη φωτιά και αλατίζουμε..

Σερβίρουμε το ρύζι με το θράψαλο από πάνω, ή δίπλα και ραντίζουμε με το πρωτόλαδο..