Θα πάρετε ένα τέλειο μελομακάρονο;

Μία συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Είναι το γλυκό που προαναγγέλλει τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τραγανά αλλά και ζουμερά ταυτόχρονα, σε μία λαχταριστή ισορροπία κανέλας, γαρύφαλλου και πορτοκαλιού πασπαλισμένα με άφθονο τριμμένο καρύδι. Σε ότι μέγεθος και να φτιαχτούν εξαφανίζονται αμέσως γι’ αυτό και φτιάχνονται αρκετές φορές μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Για εμάς τα μελομακάρονα συμβολίζουν τα καλά που ελπίζουμε να φέρει ο καινούργιος χρόνος, άρα Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα, δεν γίνεται!

Υλικά Συνταγής

240 γρ. σπορέλαιο

240 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. κονιάκ

160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

200 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. γαρύφαλλο

2 κ.γ. κανέλα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

900 γρ. αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν Πάουντερ 

Για το σιρόπι:

400 γρ. ζάχαρη

400 γρ. νερό

400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

½ λεμόνι (ακέρωτο)

αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι 

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.

Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3′. Ξαφρίζουμε. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.

Η συνταγή παραχωρήθηκε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου(argiro.gr).