Ιταλική φοκάτσια με ελιές

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, την ζάχαρη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και την μαγιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει η μαγιά.

Απαιτούμενος χρόνος: 100 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 4 - Δύσκολη

Υλικά

450 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλάκια τσαγιού ξερή μαγιά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλάκια τσαγιού χονδρό αλάτι
1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι
3 κλαδάκια δενδρολίβανο
1 1/4 κούπα χλιαρό νερό
Μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, την ζάχαρη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και την μαγιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει η μαγιά.

Σε άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμ το μισό αλάτι. Ρίχνουμε την μαγιά και ζυμώνουμε το μείγμα για 10 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 40 περίπου λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ένα ταψάκι. Πατάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει και την αδειάζουμε από το μπολ σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την ζυμώνουμε για 2 - 3 λεπτά, την βάζουμε στο ταψάκι και την πατάμε με τα δάχτυλα να απλώσει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Με τα δάχτυλα πιέζουμε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία για να κάνουμε βαθουλώματα. Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε το υπόλοιπο αλάτι και προσθέτουμε το δεντρολίβανο. Πιέζουμε τις ελιές μέσα στη ζύμη.

Ψήνετε τη φοκάτσα στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.

Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr