Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο και σως σουμπίζ

Απαιτούμενος χρόνος: 90 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 3 - Μέτρια

Υλικά

Για 2-4 άτομα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
8 μπούτια κοτόπουλου
800 γραμμάρια πατάτες baby κομμένες στη μέση
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο 12 φέτες
1 κεφάλι σκόρδο καθαρισμένη
400ml ζωμό κοτόπουλου
240ml λευκό κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
Αλάτι και πιπέρι

Για τη σως σουμπίζ

1 φλιτζάνι από το ζουμί του ψητού
½ κούπα μαγειρεμένο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετήστε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Στη συνέχεια αλατοπιπερώστε τα μπουτάκια κοτόπουλου και αφήνετε στην άκρη.

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με το ελαιόλαδο.

Όταν το βούτυρο κάψει, προσθέστε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αφού σοτάρετε όλα τα μπουτάκια αφαιρέστε τα από το τηγάνι και τοποθετήστε τα σε ένα ξεχωριστό μπολ.

Γυρίστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και ρίξτε στο τηγάνι τον ζωμό κοτόπουλου μαζί με το κρασί ανακατεύοντας καλά.

Σε ένα πυρέξ απλώστε ομοιόμορφα τις πατάτες baby κομμένες στη μέση μαζί με το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Τοποθετήστε τα μπουτάκια κοτόπουλου πάνω από τις πατάτες. Ρίξτε πάνω από το κοτόπουλο το μείγμα με τον ζωμό κοτόπουλου.

Πασπαλίστε με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, με αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετήστε το ταψί στο κέντρο του φούρνου και ψήστε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

Στη συνέχεια αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνετε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει.

Τέλος αφαιρέστε από τον φούρνο και σερβίρετε με τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τη σως σουμπίζ.

Για τη σως σουμπίζ

Βγάλτε το κοτόπουλο και τα λαχανικά, από ταψί.

Σουρώνετε από σινουά το ζουμί από το ταψί και το ρίχνετε στο τηγάνι.

Ζεσταίνετε σε μέτρια προς χαμηλή εστία.

Τοποθετήστε μαγειρεμένα κρεμμύδια σε ένα μούλτι και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.

Περνάτε από σινουά (σίτα) και το μείγμα κρεμμυδιού. Ρίξτε το στο τηγάνι και μαγειρεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Μόλις αρχίζει και βράζει το μείγμα χαμηλώνετε τη φωτιά.

Αφαιρέστε το τηγάνι από την εστία και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας κρύο βούτυρο. Ανακατέψτε σιγά-σιγά μέχρι να ενσωματωθεί με τη σάλτσα. Προσθέστε δεύτερη κουταλιά βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr