Κέικ σοκολάτας… με μαυροδάφνη!

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το κέικ

6 κουταλιές της σούπας (85 γραμμάρια) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζανιού (145 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι (50 γραμμάρια) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό και 1 μεγάλο κρόκο αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζάνι (177 ml) μαυροδάφνη ή κόκκινο κρασί της επιλογής σας (κατά προτίμηση γλυκό)
1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι και 1 κουταλιά της σούπας (133 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι (41 γραμμάρια) κακάο σε σκόνη
1/8 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το frosting

1/2 φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε
1/2 φλιτζάνι (118 γραμμάρια) κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας (25 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Για το κέικ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 ° C στις αντιστάσεις και ρυθμίστε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Απλώστε ένα στρογγυλό αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση της φόρμας διαμέτρου 22 εκ. Διαφορετικά βουτυρώνετε και αλευρώνετε τη φόρμα.

Στο κάδο του μίξερ στη μεσαία ταχύτητα ρίχνετε το βούτυρο και χτυπάτε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τις ζάχαρες και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αφρατέψει για περίπου 3 λεπτά.

Προσθέστε το αυγό και τον κρόκο και συνεχίζετε το χτύπημα.

Στη συνέχεια τη μαυροδάφνη και βανίλια.

Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι και το ρίχνετε στο υγρό μείγμα.

Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα απαλό και γυαλιστερό μείγμα με μια σπάτουλα (όχι στο μίξερ).

Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα κέικ στη φόρμα και ψήνετε για 25 έως 30 λεπτά. Η κορυφή του κέικ θα πρέπει να λεία, σαν μια λακκούβα σοκολάτας. Βάζετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά.

Αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα, πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε με το frosting.

Για το frosting

Στο κάδο του μίξερ χτυπάτε το μασκαρπόνε, κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια μαζί μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.

Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr