Μυστικά για αφράτο τσουρέκι

Θα χρειαστεί μαεστρία και μεράκι!

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 φακελάκι μαστίχα
1 φακελάκι μαχλέπι
3 φακελάκια μαγιά ξερή
1 μικρό γάλα εβαπορέ 170 ml
¼ φλιτζανιού νερό
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι σκληρό
6 αυγά
300 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Πάνω από όλα πρέπει να δουλεύουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος, από το ξεκίνημα που θα φτιάξουμε το ζυμάρι, μέχρι και το τελικό ψήσιμο. Καλό είναι όταν ξεκουράζουμε τα τσουρέκια να τα αφήνουμε μέσα σε φούρνο στους 60 βαθμούς σκεπασμένα με πετσέτα ή μεμβράνη. Εννοείτε σε προθερμασμένο φούρνο και σε χαμηλή σκάλα.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ποσότητες μαστίχας ή μαχλέπι στη συνταγή. Διότι αν πέσει παραπάνω από ότι γράφει η συνταγή, το τσουρέκι σας θα πικρίσει.

Πάντα διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό ή γάλα στους 60 βαθμούς όχι περισσότερο. Προσοχή σε αυτό το σημείο γιατί αν το νερό είναι κρύο δεν θα ενεργοποιηθεί η μαγιά, αν είναι πολύ ζεστό θα την κάψει.

Προσοχή στο ψήσιμο. Ψήνουμε πάντα σε χαμηλή σκάλα. Αρχικά στους 180 βαθμούς και μόλις αρχίζει να παίρνει χρώμα, αμέσως χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς.

Δεν ανοίγουμε το φούρνο προτού περάσουν τουλάχιστον 30 λεπτά γιατί υπάρχει κίνδυνος να «κάτσει» το τσουρέκι μας όπως και στο κέικ.

Για να γυαλίσουν τα τσουρέκια μας ακόμα περισσότερο τα αλείφουμε με αυγό αραιωμένο με λίγο νερό πριν τα ψήσουμε και με λιωμένο βούτυρο αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο.

Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι

Σε ένα κατσαροκάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό.

Στη συνέχεια σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με την μαγιά και λίγο αλεύρι, φτιάχνοντας ένα χυλό.

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και με 2 πετσέτες και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει.

Χτυπάμε στο γουδί ή στο μούλτι τη μαστίχα να γίνει σκόνη.

Από τα αυγά κρατάμε μισό κρόκο περίπου για να αλείψουμε τα τσουρέκια.

Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ.

Προσθέτουμε τη μαγιά και μετά σιγά- σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.

Πρέπει να γίνει μια ζύμη ελαστική και όχι πολύ σφιχτή.

Σκεπάζουμε και πάλι και αφήνουμε 2-3 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κορδόνια. Ενώνουμε 3 κορδόνια, τα βρέχουμε στην άκρη με λίγο νερό να κολλήσουν και πλέκουμε μια πλεξούδα.

Τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλείφουμε με το αυγό διαλυμένο σε λίγο νερό. Στολίζουμε, αν θέλουμε, με φετούλες αμύγδαλα ή με σουσάμι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.