Τέσσερα λαχανικά που πρέπει να τρώμε

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από τη διατροφή μας είναι τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και Κ, σε βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο και σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν έναντι της καταστροφής των κυττάρων.

Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φυτοχημικά -φυσικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών και των φλεγμονών που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.

Ο συνδυασμός βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών βοηθά στην αποτοξίνωση των κυττάρων και στην εξάλειψη των ελευθέρων ριζών- που προκαλούν βλάβες στο DNA- αναστέλλοντας ακόμη, τη διαμόρφωση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι η καλύτερη πηγή φυσικών νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται από τον οργανισμό σε νιτρικό οξείδιο, ένα αέριο που μειώνει την πίεση του αίματος, προωθεί τη ροή του και μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες.

Ακόμη, ενισχύουν την πνευματική διαύγεια, αποτρέπουν την κατάθλιψη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, αναφέρει η HuffingtonPost σε δημοσίευμά της.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πράσινα λαχανικά, που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας:

Σέσκουλα

Γιατί είναι απαραίτητα: Είναι η καλύτερη πηγή δύο σημαντικών, λιγότερο γνωστών αντιοξειδωτικών: του συριγγικού οξέος και της κεμπφερόλης. Αυτά βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, αναστέλλοντας τη δράση των ενζύμων που μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα και προστατεύουν τα κύτταρα από τις τοξίνες που προκαλούν καρκίνο. Ακόμη, μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών και εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Ρόκα

Γιατί είναι απαραίτητη: Η ρόκα διαθέτει από τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών από όλα τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά, βοηθώντας στην αύξηση της ροής του αίματος και ως εκ τούτου της γενικότερης απόδοσης του οργανισμού. Είναι ακόμη πλούσια σε φλαβονοειδή -τα αντιοξειδωτικά που «πολεμούν» τις καρδιακές ασθένειες, αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου. Νέες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να προστατεύει και έναντι του έλκους.

Καλέ

Γιατί είναι απαραίτητο: Το καλέ είναι εξαιρετική πηγή glucosinolates, ενώσεων που εμποδίζουν την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων, καθώς επίσης και κεμπφερόλης, για την οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι καταπολεμά τον καρκίνο, ενώ προστατεύει και την καρδιά, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύει τα οστά και μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα.

Το καλέ είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη -αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών των ματιών και δρουν προστατευτικά ενάντια της απώλειας της όρασης καθώς μεγαλώνει κανείς.

Νεροκάρδαμο

Γιατί είναι απαραίτητο: Μια κούπα νεροκάρδαμο προσφέρει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ στον οργανισμό, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της πήξης του αίματος και τη μείωση της πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές που συνδέονται με χρόνιες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα.