Παγωτό

Είναι καλοκαίρι για τα καλά, οπότε let us all scream for ice cream!

Είναι αναμφισβήτητα η αγαπημένη γεύση του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους.

Πόσα γνωρίζουμε όμως για το πόθεν κρατά η... σκούφια του παγωτού.

Ιδού λοιπόν μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή σε παγωτό βρίσκεται σε ένα έγγραφο του 1744 όπου ο Thomas Black εκθειάζει τις αρετές του γλυκίσματος στον κυβερνήτη του Μέριλαντ, Thomas Bladen.

Μετά τη μεγάλη του εξερευνητική εξόρμηση, ο Μάρκο Πόλο επέστρεψε με μια συνταγή για ένα παγωμένο γλύκισμα με βάση το γάλα και... το χιόνι.

Η πρώτη διαφήμιση παγωτού απαντάται στην εφημερίδα New York Gazette το 1777.

Όσο για το... χωνάκι, αυτό πια έχει τη δική του λαμπρή ιστορία!

Πριν την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, το παγωτό δεν ήταν και κάτι εύκολο. Οι τότε παγωτομηχανές δούλευαν κυρίως τον πάγο αλλά και αλάτι.

Στα 1780, το παγωτό άρχισαν να πωλούν πλανόδιοι παγωτατζήδες.

Με την ανακάλυψη του ψυγείου βεβαίως, η παραγωγή παγωτού απογειώθηκε.

Το 1846, η Nancy Johnson έφτιαξε την πρώτη σπιτική παγωτομηχανή. Μια νέα λαμπρή βιομηχανία γεννάται.

Αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν διάφορα στο παγωτό: ξηροί καρποί, καραμελάκια, γιαούρτι, σοκολατάκια... Α και βέβαια το ξυλάκι για να το κρατάμε και να το απολαμβάνουμε στη στιγμή.

Διαχρονικά πάντως, οι τέσσερις πιο αγαπημένες γεύσεις υπήρξαν η βανίλια, η σοκολάτα, η neapolitan και το φυστίκι.