Μάραθος

Αρωματικό χορταρικό, συγγενές με τον άνιθο, με έντονη, αλλά ευχάριστη μυρωδιά – η οποία θυμίζει γλυκάνισο. Πρόκειται για πολυετή μπαχαρική πόα. Κατάγεται από τις παραμεσόγειες περιοχές, φυτρώνει μόνο του σε ολόκληρη την ελληνική εξοχή (συνήθως σε άγονα εδάφη) και διακρίνεται σε πολλές ποικιλίες.
Τα τελευταία χρόνια, καλλιεργείται συστηματικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 ½ μέτρο ύψος.
 
Οι κύριες χρήσεις του φυτού είναι στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την οινοπνευματοποιία. Από το μάραθο, επίσης, παρασκευάζονται φάρμακα, όπως σιρόπια.
Από το φυτό, γενικότερα, χρησιμοποιούνται τα φύλλα του, οι σπόροι του και - σε κάποιες περιπτώσεις - ο κορμός του και η ρίζα του. 
 
Θα τον συναντήσουμε σε σούπες, πίτες, ορεκτικά, ψωμιά, γλυκά, αλλά και παρασκευές με κρέατα και ψάρια.