Ζαφορά-Κρόκος

Η ονομασία του πιθανολογείται ότι προέρχεται από την περσική λέξη azafram.
 
Πρόκειται για ένα από τα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά από την αρχαιότητα. Περιέχει καρωτίνιο, βιταμίνες Β & Β2, καθώς και υδατάνθρακες.
Κύρια φυσικά χαρακτηριστικά του είναι το χρώμα και το άρωμά του.
 
Στην αρχαιότητα, τα λεπτεπίλεπτα αυτά άνθη είχαν κατά βάση φαρμακευτική, αλλά και βαφική χρήση.
 
Το προϊόν, το οποίο συλλέγεται και στη συνέχεια αποξηραίνεται, είναι οι στήμονες του λουλουδιού, ενώ - για να προκύψει 1 κιλό στήμονες - απαιτούνται περίπου 85-90 χιλιάδες λουλούδια.
 
Στην Ελλάδα, καλλιεργείται σε εκτάσεις γύρω από το χωριό Κρόκος της Κοζάνης, αλλά και σε περιοχές των Γρεβενών και της Δράμας.
 
Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, ψωμιά, κουλούρια, ριζότα, ζυμαρικά κ.α.