Μουστάρδα

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά συνοδευτικά-σάλτσες παγκοσμίως.
Παρασκευάζεται από το άλεσμα διαφόρων ειδών σιναπιού (συνήθως κίτρινων και καφέ), μαζί με ξύδι, κρασί, ζάχαρη και νερό.
Οι κόκκοι αυτοί προέρχονται από το λουλούδι του φυτού, το οποίο και στη χώρα μας συναντάται με την ονομασία βρούβα ή λαψάνα. Οι καφέ κόκκοι χαρακτηρίζονται για την πιο πικάντικη γεύση τους, ενώ οι κίτρινοι είναι αρκετά πιο απαλοί.
Στην αρχαία Ελλάδα, έναν πολτό από σιναπόσπορο χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για να προστατεύει τις πληγές από τη μόλυνση.
Η μουστάρδα συναντάται σε πολλές παραλλαγές, όπως π.χ. με πικάντικη ή απαλή γεύση, με κομμάτια σιναπιού μέσα, αλλά και με διάφορα πρόσθετα, όπως μέλι, βότανα, πιπερόριζα κ.ά.
Ταιριάζει ιδανικά με κρέατα, όπως το χοιρινό και το μοσχάρι, με πουλερικά, με πατάτες και φυσικά χρησιμοποιείται σαν βασικό συστατικό σε πολλές σάλτσες.