Πώς διαχειριζόμαστε τις γαρίδες

Από το Γιάννη Λιάκου

Αυτή είναι η εποχή που στη χώρα μας βγαίνει ολόφρεσκη γαρίδα. Ευκαιρία λοιπόν να γράψουμε δυο λόγια για αυτό το χαρισματικό οστρακόδερμα.

Στη χώρα μας συναντούμε διάφορα είδη γαρίδας ανά περιοχή. Ξεκινάμε από τη γαρίδα Αμφιλοχίας που οι ντόπιοι την αποκαλούν 'γάμπαρη'. Η ονομασία αυτή συναντάται και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στη Θεσσαλονίκη όπου γάμπαρη αποκαλείται το μικρό γαριδάκι που βγαίνει ως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Υπάρχει η κόκκινη γαρίδα κοιλάδας που είναι εξαιρετική για τηγάνι. Εξαιρετικής ποιότητας είναι και η γαρίδα Πλαταμώνα.

Δυστυχώς πολλές φορές συναντούμε γαρίδα αποψυγμένη που πουλιέται ως φρέσκια και τις περισσότερες φορές η προέλευσή τους είναι από την Λατινική Αμερική (Αργεντινής ή το Εκουαδόρ). Η γαρίδα Αργεντινής έχει έντονο ροζ χρώμα και μεγάλο κέρατο στο κεφάλι της. Ένας ακόμη τρόπος να ξεχωρίσετε αποψυγμένες γαρίδες είναι αν όλες έχουν πανομοιότυπο μέγεθος στον πάγκο του ψαρά σας.

Συντήρηση και τρόπος μαγειρέματος:

Αν οι γαρίδες μας είναι φρέσκες αντέχουν στο ψυγείο σε ψηλή ψύξη 3-4 μέρες. Το μόνο που συνιστώ είναι μια καλά βρεγμένη πετσέτα από πάνω τους. Τις καθαρίζουμε την τελευταία στιγμή πριν τις μαγειρέψουμε και πρέπει πάντα να βγάζουμε από την ράχη της το έντερο. Είναι μεγάλο λάθος να πετάμε τα κεφάλια διότι εκεί βρίσκεται η νοστιμιά της. Όταν θέλουμε να δώσουμε αρκετά έντονη γεύση γαρίδας στο φαγητό μαςσοτάρουμε τα τσόφλια (καρκάσες) με κονιάκ και κρασί και παίρνουμε το ζωμό τους.

Όταν τηγανίζουμε γαρίδες τις πλένουμε,τις αλατίζουμε ολόκληρες και τις αλευρώνουμε. Τις ρίχνουμε σε καυτό λάδι για 3-4 λεπτά. Ιδανικές για τηγάνισμα θεωρούνται οι γαρίδες κοιλάδας ενώ για ριζότα και ζυμαρικά οι Αμφιλοχίας. Για σχάρα προτιμώ τις γαρίδες Πλαταμώνα ειδικά το μεγάλο μέγεθος.

Εξαιρετικός μεζές είναι και το μικρό γαριδάκι της τράτας που εσφαλμένα πολύς κόσμος το παρομοιάζει με το σιμιακό που θεωρείται και είναι ένας 'γκουρμέ' μεζές λόγω της σπανιότητας του καθώς και λόγω της νοστιμιάς του. Προσοχή όμως το σιμιακό γαριδάκισοτάρεται στο τηγάνι με λίγο χοντρό αλάτι.

Αυτά ήταν λίγα λόγια για την αγαπημένη μας γαρίδα!