Βρώσιμα λουλούδια

Η μαγειρική χρήση των λουλουδιών χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά να ανάγεται στο 140 π.Χ.

Πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν ενσωματώσει τα λουλούδια σε παραδοσιακά φαγητά τους.

Στα ανατολίτικα πιάτα από την αρχαιότητα είναι συχνή η χρήση των μπουμπουκιών του κινέζικου άνθους Daylily ενώ οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική τους μολόχα, τριαντάφυλλο και βιολέτες. 

Οι Ιταλικοί και ισπανόφωνοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα άνθη του κολοκυθιού τα οποία γέμιζαν με ρύζι και κρέας, συνταγή που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα στην μεσογειακή κουζίνα. 

Στις βιβλικές συνταγές της Μεσοποταμίας συχνά αναφέρεται η πικραλίδα ενώ η ασιατική και Ινδική μαγειρική χρησιμοποιεί τα ροδοπέταλα σε πολλές συνταγές.

Η χρήση των βρώσιμων λουλουδιών στη σημερινή μαγειρική είναι μια σχετικά νέα μόδα, που άρχισε πριν δέκα περίπου χρόνια. Τα άνθη του νεροκάρδαμου και οι πανσέδες είναι ίσως τα λουλούδια που "φεύγουν" περισσότερο και μπορούν συχνά να βρεθούν στο τμήμα με τα φρέσκα λαχανικά, σε σούπερ-μάρκετ και παντοπωλεία. 

Η αλήθεια είναι ότι τα βρώσιμα λουλούδια είναι πιο ακριβά από τα απλά λαχανικά και μόλις αγοραστούν, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός της ίδιας ημέρας. Αν όχι, κινδυνεύουν να χάσουν την υφή και τη γεύση τους.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...