Σαλάτα με σπανάκι, ψητό μανούρι και βινεγκρέτ μέλι – βαλσάμικο

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

Για 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

 

ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό σπανάκι
400 γρ. μανούρι
1 μπαγκέτα μαύρο ψωμί
60 γρ. κουκουνάρι
 

Για τη βινεγκρέτ :

60 γρ. ξύδι βαλσάμικο
50 γρ. μέλι
250 ml ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

Κόβουμε τα φύλλα απ' το σπανάκι και τα πλένουμε σχολαστικά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σ΄ένα σουρωτήρι.
Σ΄ένα μπολ, αναμειγνύουμε το μέλι με το ξύδι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο λίγο - λίγο με τη μορφή κορδονιού, ανακατεύωντας συνεχώς μ΄ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε τη μπαγκέτα σε λοξές φέτες πάχους 1,5 εκατοστού και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2 λεπτά από κάθε μεριά. 

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά.

Ρίχνουμε το κουκουνάρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει το λάδι και το άρωμά του. Αποσύρουμε σε ένα κρύο πιάτο.
Βάζουμε τα φύλλα απ΄το σπανάκι σ΄ένα μεγάλο μπώλ, προσθέτουμε το μισό κουκουνάρι, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το μανούρι σε 4 φέτες και τις αλείφουμε με λίγο λάδι.
Βάζουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και - αφού κάψει καλά - ψήνουμε τις φέτες του μανουριού 1 λεπτό από κάθε μεριά.
Μοιράζουμε το σπανάκι σε 4 βαθιά πιάτα. Προσθέτουμε από πάνω τις φέτες του ψητού μανουριού, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κουκουνάρι και σφηνώνουμε γύρω γύρω τις φέτες του ψωμιού.