Πάστα φλώρα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΡΛΟΓΛΟΥ 

 

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄

Χρόνος παρασκευής: 20΄

 

Υλικά 

Για τη ζύμη: 

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη

100 γρ. μέλι

150 γρ. βούτυρο

2 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκο

½ κουταλάκι γλυκού κανέλα τριμμένη

½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1 κουταλάκι γλυκού μπέκιν πάουντερ

1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ

Νερό αν χρειασθεί

Για τη γέμιση

300 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας

50 γρ. αμυγδαλόψιχα χονδροαλεσμένη

 

Εκτέλεση 

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το μέλι με το βούτυρο και τα 2 ολόκληρα αυγά. Προσθέτουμε το κονιάκ, τα μπαχαρικά, την αμυγδαλόψιχα, λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακή. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.

  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 cm, και απλώνουμε μέσα τα 2/3 της ζύμης. Κόβουμε από την υπόλοιπη ζύμη ένα κομμάτι, το πλάθουμε λεπτό κορδόνι και το τοποθετούμε γύρω γύρω στο ταψί, αφού το αλείψουμε με λίγο κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι νερό.

  • Αδειάζουμε στο ταψί, πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα και την ισιώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Πασπαλίζουμε με την χονδροαλεσμένη αμυγδαλόψιχα.

  • Πλάθουμε με την υπόλοιπη ζύμη λεπτά κορδόνια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω από τη μαρμελάδα, έτσι ώστε να σχηματίζονται τετραγωνάκια. Αλείφουμε τα κορδόνια με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30΄.