Κορμός χωρίς μίξερ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΡΛΟΓΛΟΥ

 

Χρόνος προετοιμασίας: 30΄

Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα

 

Υλικά

 

Για το παντεσπάνι

3 αυγά

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

80 γρ. Βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

50 γρ. Ζάχαρη

40 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 

Για τη κρέμα μασκαρπόνε

2 φύλλα ζελατίνης (10γρ.)

500 γρ. Τυρί μασκαρπόνε

100 ml κρέμα γάλακτος

150 γρ. Ζάχαρη

200 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

2 βανίλιες σε σκόνη

 

Για την επικάλυψη

Ζάχαρη άχνη

Κόκκινα φρούτα (πχ βατόμουρα)

 

 

Εκτέλεση

1.     Ζεσταίνουμε το φούρνο  στους 200 °C στον αέρα.

2.     Φτιάχνουμε το παντεσπάνι. Σε ένα µπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι, µε ένα σύρμα. Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου και η σοκολάτα να είναι λιωμένη (µμπορείτε να τη λιώσετε για µμερικά δευτερόλεπτα στο φούρνο µμικροκυμάτων). Αδειάστε το µείγµα σε ένα ταψί χωρίς χείλος, διαστάσεων 35 x 25 εκ., στρωμένο µε αντικολλητικό χαρτί. Απλώστε το σε όλη την επιφάνεια µε µια σπάτουλα. Ψήστε στη µεσαία σχάρα για 8΄-9. Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει. Αναποδογυρίστε το επάνω σε ένα καθαρό αντικολλητικό χαρτί και αφαιρέστε εκείνο µε το οποίο έχει ψηθεί.

3.     Φτιάξτε τη κρέμα µασκαρπόνε. Μουλιάστε σε κρύο νερό για 15΄ τα φύλλα ζελατίνης. Βάλτε την κρέµα γάλακτος µαζί µε τη ζάχαρη σε µια κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν σε µέτρια φωτιά µέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πήξει. Προσθέστε στο καυτό µείγµα τις καλά µουλιασµένες από πριν σε κρύο νερό και στραγγισµένες ζελατίνες. Αδειάστε σε ένα µπολ την κρέµα και προσθέστε το τυρί µασκαρπόνε και τις βανίλιες. Ανακατέψτε µε σύρμα. Προσθέστε και τη σαντιγί, ανακατεύοντας µε σπάτουλα σιλικόνης. Απλώστε µια στρώση από τη κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και βάλτε το στο ψυγείο για 30'. Βγάλτε το και τυλίξτε το  σε ρολό µε τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού και αφήστε το για 30΄στο ψυγείο.

4.     Αφού κρυώσει αφαιρέστε το αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίστε με τη ζάχαρη άχνη και διακοσμήστε με τα κόκκινα φρούτα.