Σούπα βελουτέ κουνουπιδιού με εστραγκόν και σύγκλινο

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

Για 4-6 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας : 35 λεπτά

ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό κουνουπίδι
80 γρ. κρεμμύδι ξερό (κομμένο σε λεπτές φέτες)
150 γρ. πατάτες (καθαρισμένες και χονδροκομμένες)
100 γρ. πράσο χονδροκομμμένο (το λευκό του μέρος)
80 ml ΑΛΤΙΣ αγουρέλαιο
70 ml λευκό κρασί
3 λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό
½ λίτρο γάλα
50 γρ. βούτυρο
1 φύλλο δάφνης
2 κλωνάρια θυμάρι
7-8 φύλλα φρέσκο εστραγκόν
150 γρ. σύγκλινο
Αλάτι & Πιπέρι
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα, ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα. Προσθέτουμε το πράσο και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 5 λεπτά.
 
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε για 4-5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το κουνουπίδι, ζωμό λαχανικών, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι λίγο αλάτι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
 
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αποσύρουμε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι, και είτε πολτοποιούμε όλα τα υλικά της σούπας μαζί με τα υγρά τους μέσα στην κατσαρόλα με ένα μίξερ χειρός, είτε εναλλακτικά τα τοποθετούμε σε ένα μίξερ λίγα - λίγα και χτυπάμε.
Το μίγμα, το οποίο επιθυμούμε να προκύψει, θέλουμε να είναι παχύρευστο και χωρίς κομμάτια.
 
Στη συνέχεια, περνάμε τη σούπα από ένα σινουά-σουρωτήρι με χονδρές τρύπες – πιέζοντας με μια κουτάλα-, έτσι ώστε η σούπα να αποκτήσει καλύτερη υφή.
Ρίχνουμε την περασμένη σούπα πάλι στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ακόμη, και τελειώνουμε προσθέτοντας το βούτυρο, ψιλοκομμένο εστραγκόν.
Σερβίρουμε με μικρά κομμάτια σύγκλινο.
 
 
Αγουρέλαιο Άλτις
 
Χρησιμοποιείται ωμό (π.χ. σε σαλάτα) ή στο τελείωμα κάποιου πιάτου, για να διατηρήσει όλα τα έντονα γευστικά χαρακτηριστικά του.