Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

Για 4-6 μερίδες

 

ΥΛΙΚΑ :

500 γρ. κουνουπίδι
500 γρ. μπρόκολο
200 ml κρέμα γάλακτος
70 ml γάλα
100 γρ. καπνιστό ρεγκάτο (τριμμένο)
100 γρ. ένταμ (τριμμένο)
100 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
70 γρ. βούτυρο λιωμένο
3 αυγά
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
 
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε το νερό να πάρει βράση. Καθαρίζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι από το κοτσάνι και τα βράζουμε στην κατσαρόλα με το αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά.

Βγάζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι από την κατσαρόλα, με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, για 5 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να σταματήσουμε το βρασμό των λαχανικών και να διατηρήσουν τις βιταμίνες και το χρώμα τους.
Τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Παράλληλα, αναμειγνύουμε σε ένα σκεύος όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρέμα γάλακτος, γάλα, τυριά, βούτυρο, αυγά, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι), κρατώντας λίγο τυρί στην άκρη, και τα χτυπάμε καλά με έναν αυγογδάρτη.

Απλώνουμε σε ένα πιρέξ ή ταψάκι το μπρόκολο με το κουνουπίδι, και τους προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο. Τα περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος, πασπαλίζουμε με το τυρί, που έχουμε κρατήσει, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, για 15 με 20 λεπτά.