Συνταγή με ό,τι περίσσεψε από το εορταστικό τραπέζι: Χάρλεμ κέικ

Μην πετάξετε τίποτα!

Σίγουρα το ψυγείο σας έχει γεμίσει με πολλά φαγητά που περίσσεψαν από το χθεσινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Προτού τα πετάξετε, σκεφτείτε ότι μπορείτε να μετατρέψετε πολλά φαγητά σε ένα νέο, εξίσου νόστιμο πιάτο κάνοντας οικονομία στο πορτοφόλι σας, γλυτώνοντας κόπο αλλά και προστατεύοντας τον πλανήτη από τη σπατάλη τροφίμων (Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα του news.gr για το food waste).

Η συνταγή ονομάζεται Χάρλεμ κέικ επειδή στη γέμιση ο καθένας μπορεί να επιλέξει να βάλει ό,τι υλικά θέλει: από κρέατα, τυριά και λαχανικά μέχρι όσπρια και ψάρι!

Υλικά

  • Για τη γέμιση:

• Διάφορα βραστά κρεατικά (κατά προτίμηση λευκά-ξεκοκαλισμένα) περίπου 150 γρ.

• Λαχανικά βραστά ή από σαλάτα περίπου 200 γρ.

• 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί, κατά προτίμηση λευκό

• Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι

  • Για τη μπεσαμέλ:

• 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ / ή μισό φλιτζάνι γιαούρτι ανακατεμένο με μισό

φλιτζάνι χλιαρό νερό

• 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

• Αλεύρι όσο σηκώσει

• Λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι

  • Για το παντεσπάνι:

• 1 φλιτζάνι φρυγανιά ή παξιμάδι σε χοντρό τρίμμα

• 2-3 κουταλιές της σούπας υγρά από περίσσευμα σαλάτας

• Λάδι για το ταψί

Εκτέλεση

  • Γέμιση:

Τεμαχίζουμε σε μπουκιές τα υλικά και τα σοτάρουμε όλα μαζί στο λάδι, σε τηγάνι και μέτρια φωτιά. Τα σβήνουμε με το κρασί και πριν εξατμιστεί τελείως τα απομακρύνουμε από τη φωτιά.

Λαδώνουμε τα τοιχώματα από ένα μέτριο βαθύ ταψάκι (για 4-5 μερίδες).

Ανακατεύουμε το τρίμμα φρυγανιάς ή παξιμαδιού με τα υγρά σαλάτας και το απλώνουμε στο λαδωμένο ταψάκι.

Στρώνουμε πάνω στο παντεσπάνι τη γέμιση.

  • Μπεσαμέλ:

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σε πλατιά κατσαρόλα.

Ρίχνουμε αρχικά 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τμηματικά το γάλα ή το αραιωμένο γιαούρτι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει μία λεία και ομοιόμορφη κρέμα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και αμέσως περιχύνουμε τη γέμιση στο ταψάκι. Ραντίζουμε την κρέμα με λίγο λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. 

Συμβουλή: Ανάλογα με το γάλα ή το γιαούρτι που θα βάλουμε μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι για την κρέμα. Ελέγχουμε κατά την προτίμησή μας και αυξάνουμε το γάλα ή το αλεύρι με στόχο πάντα την ομοιομορφία της κρέμας.

 

Η συνταγή προέρχεται από τον κατάλογο Δεν Πετάμε Τίποτα της WWF

Άλλες συνταγές με όσα περίσσεψαν από το εορταστικό τραπέζι

Συνταγή με όσα περίσσεψαν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αλμυρό κέικ

Συνταγή με όσα περίσσεψαν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πατάτες αλλιώς