Πώς να φτιάξετε το δικό σας ξίδι από τα σταφύλια που ξίνισαν

Το ξίδι είναι πολύ απλό στην παρασκευή του αφού φτιάχνετε με προϊόντα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας!

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 2 - Εύκολη

Υλικά

Για ένα δοχείο ξύδι

Ξίδι από κρασί
5 λίτρα κρασί ξιδιασμένο
750 ml ζεστό νερό
30 γραμμάρια μακαρόνια πέννες - 1 φέτα ψωμί

Ξίδι από σταφύλια
1 μεγάλο μπολ από ξινισμένα σταφύλια
1 δοχείο

Εκτέλεση

Το ξίδι είναι πολύ απλό στην παρασκευή του αφού φτιάχνετε με προϊόντα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας! Από τα σταφύλια που έμεινα στο ψυγείο και ξίνισαν ή το κρασί που έχουμε καιρό ανοιχτό και έχασε τη γεύση του. Δείτε δύο εύκολους τρόπους για να φτιάξετε το δικό σας ξίδι.

Ξίδι από κρασί
Σε ένα μεγάλο γυάλινο ή πλαστικό δοχείο ρίχνετε το κρασί 5 λίτρα, προσθέτετε ζεστό νερό 700ml και 30 γραμμάρια ζυμαρικά με τρύπα όπως πέννες ή ριγκατόνι (τα ζυμαρικά θα συντελέσουν στη ζύμωση και στη μετατροπή του κρασιού σε ξίδι) θα Μη σφραγίσετε καλά το δοχείο. Αντίθετα, φροντίστε να αερίζεται αρκετά και να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου από 18ο C έως 30o C. Σε 2 με 3 μήνες το σπιτικό ξίδι θα είναι έτοιμο.

Ξίδι από σταφύλια
Αν τα σταφύλια σας έχουν ξινίσει σε ένα μεγάλο μπολ λιώνετε με τα χέρια σας τα σταφύλια και τα βάζετε σε ένα δοχείο, χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Σταδιακά, το σάκχαρο μετατρέπεται σε οινόπνευμα. Τα αφήνετε 1-2 μήνες και έπειτα τα σουρώνετε, πετάτε τα σταφύλια και ο χυμός πλέον είναι το ξίδι.

Μπορείτε επίσης να παρασκευάσετε την αρωματική εκδοχή του ξιδιού. Προσθέστε κόκκινη καυτερή πιπεριά, ροζ πιπέρι ή εστραγκόν, δάφνη, κρεμμύδι, σκόρδο και ό,τι άλλο επιθυμείτε.

Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr