Τόλμη και γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο

Το κοκτέιλ που προσήλκυσε τον οδηγό Michelin στην Ουάσινγκτον

Ακόμη 40 λεπτά αναμονή για να ανοίξει την πόρτα του το Rose's Luxury και όμως καμιά 20ριά πελάτες περίμεναν ήδη μπροστά από την πολύχρωμη πρόσοψη του μικρού εκλεκτικού ρεστοράν στην Ουάσινγκτον.

Με έναν ενθουσιασμό, όπως στους καινούργιους έρωτες, για τα ρεστοράν της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Η έκρηξη της δημιουργικότητας στις διεθνείς γεύσεις έχουν προσελκύσει την προσοχή του οδηγού Michelin. Η πρώτη του έκδοση αφιερωμένη στην πόλη κυκλοφορεί αύριο.

«Υπάρχουν πάντα νέες κουζίνες, ινδική, αιθιοπική... είναι πάντα μια νέα εμπειρία για τον ουρανίσκο. Δεν υπάρχει τίποτε απ' όλα αυτά εκεί που μένω», είπε η Σάντι Ντάιαμον, μια 64χρονη κομψή συνταξιούχος από την αγροτική πολιτεία Βερμόντ η οποία στεκόταν στην ουρά μαζί με την κόρη της.

Η πόρτα ανοίγει επιτέλους και οι πελάτες περνούν σε μια μεγάλη σάλα με ανοιχτόχρωμη ξύλινη επίπλωση, από την οποία φαίνεται όλη η δραστηριότητα στην κουζίνα.

Το μικρό εστιατόριο Rose's Luxury στο Capitol Hill εγκαινιάστηκε το 2013 και αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

«Χρειάστηκε γρήγορα να μεγαλώσουμε», δήλωσε ο σεφ και ιδιοκτήτης του Ααρόν Σίλβερμαν, που εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και στο Τσάρλεστον, στο νότο, πριν επιστρέψει στη γενέτειρά του για να ανοίξει το πρώτο του ρεστοράν.

Ο Ομπάμα στο τραπέζι

Οι περίπου 20 εργαζόμενοι του Rose's Luxury έγιναν γρήγορα 65. Το ρεστοράν προτείνει μια νέα αμερικανική κουζίνα με διεθνείς επιρροές σε τιμές προσιτές. Έγινε γνωστό κυρίως χάρη σε ένα ιδιαίτερο πιάτο με σπαγγέτι και φράουλα (12 δολάρια/10,80 ευρώ). Μέγιστη αναγνώριση σε αυτή την πόλη που ζει στον παλμό της πολιτικής: ο Ομπάμα γιόρτασε εκεί τα γενέθλιά του πέρυσι.

Μετά την επιτυχία της πρώτης του περιπέτειας, ο Σίλβερμαν αποφάσισε να στραφεί στην υψηλή γαστρονομία. Ακριβώς δίπλα από το Rose's, πίσω από έναν προθάλαμο που την ημέρα χρησιμεύει για μικρό καφέ, άνοιξε τον Απρίλιο το Pineapple & Pearls. Με ένα μενού γευσιγνωσίας που κοστίζει 250 δολάρια (225 ευρώ) το άτομο, το μικρό ρεστοράν μπορεί να αποσπάσει ένα ή δύο αστέρια, αναφέρει.

«Δύναμη αλλαγής» χαρακτηρίζεται από το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό γαστρονομίας Bon Appetit, που ανακήρυξε καλύτερο νέο ρεστοράν στις ΗΠΑ το 2014 το Rose's Luxury και τώρα μαζί με το Pineapple & Pearls ενσαρκώνουν τη ριζική μετατροπή που βιώνει η πρωτεύουσα. Άλλωστε, η Ουάσινγκτον για καιρό χαρακτηριζόταν «άγευστη», με τα παραδοσιακά της «steakhouses» όπου οι ισχυροί αρέσκονταν να συναντώνται σε ένα περιβάλλον ανώνυμο και ήρεμο.

«Ο κόσμος της γαστρονομίας στην Ουάσινγκτον αναπτύσσεται με τόση μεγάλη ταχύτητα... είναι πράγματι ενθαρρυντικό», αναφέρει ο Σίλβερμαν.

Μια εξέλιξη που αποδίδεται σε μια πρωτοφανή εισροή νέων, όπως φαίνεται από την πλήρως ανακαινισμένη συνοικία, το Capitol Hill, όπου έχει τα εστιατόριά του.

Τόλμη και συναδελφικότητα

«Το παρατηρήσαμε κυρίως τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια», εξηγεί ο Μάικ Ελις, διεθνής διευθυντής των οδηγών Michelin.

«Σεφ από την Ουάσινγκτον που είχαν φύγει και μαγείρεψαν σε όλο τον κόσμο, επέστρεψαν. Ενέταξαν νέα είδη προϊόντων, καρυκευμάτων, νέες τεχνικές και πράγματι έκαναν τον κόσμο της γαστρονομίας της Ουάσινγκτον, έναν από τους πιο συναρπαστικούς στις ΗΠΑ σήμερα».

Αφού υφίστατο επί χρόνια τη σύγκριση με τη Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον σηκώνει το κεφάλι. Θα είναι και εκείνη σύντομα μια από τις μόλις τέσσερις αμερικανικές πόλεις, με το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο, που θα έχει το δικό της οδηγό Michelin.

«Είναι υπέροχο που ο έγκριτος οδηγός έρχεται στην Ουάσινγκτον, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή» δηλώνει ο Τομ Σιετσέμα, κριτικός γαστρονομίας στην Washington Post. Όπως δηλώνει, η νέα δυναμική εξηγείται επίσης από τα λιγότερο ακριβά ενοίκια σε γειτονιές παραμελημένες επί χρόνια, καθώς θεωρούνταν υπερβολικά επικίνδυνες σε μια πόλη, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε υποκοριστικό «πρωτεύουσα της εγκληματικότητας» λόγω των πολλών ανθρωποκτονιών που είχαν σημειωθεί.

«Σήμερα υπάρχει μια τόλμη στην Ουάσινγκτον που δεν μπορεί να υπάρχει στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νέα Υόρκη», υπογραμμίζει. «Υπάρχει επίσης εδώ μεγαλύτερη συναδελφικότητα μεταξύ των σεφ».

Η θετική αύρα γίνεται αισθητή ακόμη και στους βετεράνους όπως ο Ασόκ Μπάτζατζ, ο εστιάτορας που σέρβιρε φαγητό και προέδρους, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στην Ουάσινγκτον από το 1988. Οι Κλίντον, η Μαντλίν Όλμπραϊτ, ο Νέλσον Μαντέλα, όλοι τους δείπνησαν επανειλημμένα στα ρεστοράν που διαθέτει στην πρωτεύουσα. Το ινδικό Rasika, του ομίλου εστιατορίων Knightsbridge που έχει δημιουργήσει, είναι μεταξύ αυτών που μπορεί να αποσπάσουν αστέρια Michelin.

Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον επιχειρηματία να χαίρεται που «νέοι σεφ γεμίζουν με ενδιαφέροντα ρεστοράν την πόλη».

Όταν ο Μπάτζατζ ήρθε στην Ουάσινγκτον «όλα τα εστιατόρια ήταν συγκεντρωμένα» γύρω από δύο μεγάλες λεωφόρους όπου βρίσκονται δικηγορικά γραφεία και κυβερνητικές υπηρεσίες, εξηγεί από το εστιατόριό του αμερικανικής κουζίνας «The Oval Room», δίπλα στον Λευκό Οίκο. «Το γεγονός ότι ο οδηγός Michelin μας αναγνωρίζει, σημαίνει ότι έχουμε κάνει μακρύ δρόμο», τονίζει.