Η παράξενη διαφορά ανάμεσα στον κρύο και τον ζεστό καφέ που σίγουρα δεν ξέρεις

Η παράξενη διαφορά ανάμεσα στον κρύο και τον ζεστό καφέ που σίγουρα δεν ξέρεις

Το αγαπημένο ρόφημα έχει πολλά μυστικά

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει (αν όχι, κάντο τώρα) ότι ο κρύος και ο ζεστός καφές που απολαμβάνεις δεν έχουν την ίδια γεύση και ας είναι φαινομενικά ίδια. Επίσης όταν αφήνεις ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ να κρυώσει, αυτός δεν έχει τόσο καλή γεύση όσο ο αγαπημένος σε πολλούς κρύος καφές.

Η αλήθεια είναι ότι ο ζεστός και κρύος καφές διαφέρουν σε θερμοκρασία αλλά και σε γεύση. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Υπάρχει, λοιπόν, μια αλήθεια σε αυτή τη διαφορά της γεύσης την οποία δεν γνωρίζεις. 

Οι δύο ίδιοι καφέδες, όταν είναι ζεστοί ή κρύοι έχουν διαφορετική γεύση. Ο ζεστός καφές έχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και όσον αφορά τη θερμοκρασία, αυτή δημιουργεί πικρία και οξύτητα. Τα επίπεδα του καφέ είναι περίπου τα ίδια στον κρύο και στο ζεστό και αλλάζει η γεύση λόγω του παραπάνω γεγονότος. Ουσιαστικά οι τρόποι με τους οποίους ψήνονται οι κόκκοι καφέ, επηρεάζουν την καφεΐνη, την οξύτητα και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του αποτελέσματος.

4
σχόλια
 1. avatar Ελένη

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Αγαπώ τον ζεστό καφέ αλλά δεν μπορώ να τον πιω γρήγορα ειδικά όταν δουλεύω τον ξεχνάω και πάντα κρυώνει. Αυτό τον καιρό που δουλεύω στο σπίτι έχω δοκιμάσει όλους του καφέδες απ' έξω και ο μόνος που πίνεται ευχάριστα όταν κρυώσει είναι ο capuccino από τα everest. Ευτυχώς έρχεται και γρήγορα και όλα καλά! Δοκιμάστε τον μήπως βρείτε και εσείς την υγειά σας

 2. avatar Angus

  Ο ζεστός ειναι πιο πικρός απο τον κρύο και ειναι κάτι που το ξέρουν όσοι πίνουν σκέτο καφέ ...

 3. avatar Ελεος.

  Οταν κρυωνει ο ζεστος καφες χανονται τα αντιοξειδωτικα η το ψησιμο των κοκκων επηρεαζει τα αντιοξειδωτικα και οχι η θερμοκρασια του καφε;
  Υπευθυνο συνταξης εχετε εκει η ο καθενας γραφει οτι θελει χωρις να βγαζει νοημα το κειμενο;

 4. avatar irac

  Αν κάποιος κατάλαβε την διαφορά ας μου πει κι εμένα. Δεν βγαίνει νόημα από τα αναγραφόμενα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...