Εμφανίστηκε επιτέλους το μποζόνιο Χιγκς

Υπάρχουν σαφείς πλέον ενδείξεις για την εμφάνιση του πολυπόθητου μποζονίου Higgs, δήλωσε το κέντρο φυσικών ερευνών του CERN. Τουλάχιστον έτσι δείχνει η ανάλυση πάνω σε τμήματα ενός στοιχειώδους σωματιδίου που βρέθηκε πέρυσι στον επιταχυντή Hadron. Το εν λόγω μποζόνιο που φέρεται πως δίνει μάζα στην ύλη, μπορεί να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που αφορούν την ύπαρξη, αλλά και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα.

Τεράστιοι όγκοι δεδομένων έχουν συγκεντρωθεί και μελετηθεί τα τελευταία τρία χρόνια από τις συγκρούσεις των υποατομικών σωματιδίων μέσα στον επιταχυντή του CERN. Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα δεν είχε υποστηριχθεί επισήμως και με βεβαιότητα ότι το μποζόνιο είχε βρεθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μέτρηση στη συμπεριφορά του σωματιδίου και η αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα είναι που υποδεικνύουν ότι πρόκειται για το μποζόνιο Higgs, του οποίου η ύπαρξη είχε πιθανολογηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και απασχολεί έκτοτε την επιστήμη.

Η πρόσφατη αυτή ανακάλυψη μαζί με τα τελευταία πορίσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τα μέλη μίας από τις δύο ομάδες που εργάζονται πάνω στο Higgs (CMS), στο συνέδριο φυσικής του CERN στις Άλπεις.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του CMS, Joe Incandela δήλωσε "τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μαζί με το σύνολο των δεδομένων για το 2012 είναι αξιοθαύμαστα και είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μποζόνιο Higgs αν και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι διαπιστώσουμε σε ποιο είδος από τα μποζόνια Higgs ανήκει".

Η ανακοίνωση βέβαια, του CERN αναφέρει πως πρέπει ακόμα να καθοριστεί εάν το μποζόνιο είναι ένα απλό Higgs. Κάτι τέτοιο θα συμπλήρωνε την τελευταία τρύπα στη θεωρία του -από τριακονταετίας- Καθιερωμένου Μοντέλου για το πώς λειτουργεί το σύμπαν στο στοιχειώδες επίπεδο σωματιδίων ή θα οδηγούσε σε νέες πιο "εξωτικές" προσεγγίσεις.

 

Δείτε το πιο δημοφιλές βίντεο του CERN για το μποζόνιο