Ιστορίες από την κρύπτη: Μούμιες με καρδιοπάθειες

Συχνά λέμε ότι τα εμφράγματα, οι ανακοπές και εν γένει οι καρδιοπάθειες είναι ασθένειες της πολυτέλειας και του καλοζωισμένου κατοίκου της Δύσης του τελευταίου αιώνα: διατροφή πλούσια σε λιπαρά, φαγητά εν αφθονία, καθιστική ζωή, δουλειά γραφείου, τηλεόραση...

Και όμως, οι... μούμιες σηκώνονται από την κρύπτη τους για να μας “ψιθυρίσουν” ότι τελικά οι καρδιοπάθειες έχουν μακραίωνη ιστορία.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet, τα ευρήματα ξάφνιασαν ακόμη και τους ίδιους τους ερευνητές: σε μούμιες ηλικίας 4.000 βρήκαν αθηρωματική πλάκα στις φλέβες!

Οι γιατροί εδώ και δεκαετίες υπέθεταν ότι η αθηρωματική πλάκα που προκαλεί την αρτηριοσκλήρωση, τη βασική αιτία των καρδιαγγειακών προβλημάτων, οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής καθώς και σε συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Αν όμως και πριν από χιλιάδες χρόνια υπήρχε, μάλλον η υπόθεση τους αυτή δεν ισχύει!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αθηρωματική πλάκα που επικάθεται στις αρτηρίες είναι “είτε βασική επίπτωση του γήρατος στον οργανισμό, είτε μας διαφεύγει κάτι σημαντικό για την αρτηριοσκλήρωση”.

Μάλιστα, οι μελετητές έβαλαν στον αξονικό τομογράφο 137 μούμιες από όλο τον κόσμο: όχι μόνον την πλούσια αρχαία Αίγυπτο των Φαραώ αλλά και το ορεινό Περού, τις Αλεούτιες Νήσους κοντά στην Αλάσκα όπου οι νεκροί μουμιοποιούνταν από το κρύο (και είναι προφανές ότι ζούσαν σε καθόλου... πολυτελείς συνθήκες) και τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Τουλάχιστον 1 στις 3 εμφάνισε αθηρωματική πλάκα.

Παλαιότερη έρευνα είχε εντοπίσει αρτηριοσκλήρωση αλλά και αρθρίτιδα στον περίφημο “άνθρωπο των πάγων”, τον Ότζι, ηλικίας 5.300 ετών.

Επειδή οι αρχαίοι έκαναν πολύ καλή διατροφή για να αναπτύξουν αθηρωματική πλάκα, οι επιστήμονες τώρα υποθέτουν ότι η παρουσία της σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τις φλεγμονές στον ανθρώπινο οργανισμό.