Ο “ήχος” του μετεωρίτη που έπεσε στη Ρωσία

Τα υπερηχητικά κύματα από τον μετεωρίτη που έπεσε στα Ουράλια όρη της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα ήταν τα μεγαλύτερα που καταγράφηκαν ποτέ από το Διεθνές Σύστημα Παρακολούθησης  CTBTO- το δίκτυο που καταγράφει τις ατομικές εκρήξεις .

Οι υπόηχοι της έκρηξης του μετεωρίτη καθώς προσέκρουσε στην γή,την πόλη Τσέλιαμπινσκ ,εντοπίστηκαν από 17 σταθμούς του δίκτυου του CTBTO σε όλο τον κόσμο .

Μάλιστα, τα  κύματα έφτασαν μέχρι την Ανταρκτική και καταγράφηκαν από έναν σταθμό   15.000 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έκρηξης. Πρόκειται για πολύ χαμηλής συχνότητας ηχητικά κύματα τα οποία δεν μπορούν  να γίνουν αντιληπτά από το ανθρώπινο αυτί.

Τα ηχητικά κύματα της μετεωρικής πτώσης είχαν συχνότητα γύρω στα 10 Hertz, πολύ κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής. Για να γίνει ακουστό, το σήμα φιλτραρίστηκε και επιταχύνθηκε κατά 135 φορές.

Ο μετεωρίτης, το βάρος του οποίου υπολογίζεται από τους επιστήμονες σε περίπου δέκα τόνους, διασπάστηκε πάνω από το Τσέλιαμπινσκ, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Τα κομμάτια έπεσαν στη Γη με τη μορφή σφαιρών φωτιάς με καπνό και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις και εκτυφλωτικές λάμψεις προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και ζημιές σε πολλά κτίρια. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά.