Τι είναι το “Pip”

Το pip είναι η μονάδα με την οποία υπολογίζεται το κέρδος ή η ζημιά. Τα περισσότερα ζεύγη νομισμάτων, εκτός από αυτά με το Ιαπωνικό Γιέν, εμφανίζονται με τέσσερα δεκαδικά ψηφία. Αυτό το τέταρτο ψηφίο μετά την υποδιαστολή (το 1 εκατοστό του cent) είναι τυπικά αυτό που παρακολουθεί κάποιος για να μετρήσει «pips». Κάθε μεταβολή κατά μια μονάδα στο δεκαδικό αυτό αντιστοιχεί σε κίνηση ενός pip. Παραδείγματος χάριν, εάν το EUR/USD ανέβει από το 1,4022 στο 1,4027, η ισοτιμία EUR/USD θα έχει ανέβει κατά 5 pips.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν "μονάδες", τα futures έχουν "ticks", το forex έχει "pips".

Η νομισματική αξία του pip ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της συναλλαγής σας και το ζεύγος που συναλλάσσεστε. Οι δοκιμαστικοί λογαριασμοί της FXCM κάνουν συναλλαγές σε συμβόλαια ή αλλιώς «lots» των 10.000. Το 1 pip σε έναν standard demo λογαριασμό στο EUR/USD αξίζει $1,00 ανά lot. Εάν είχατε ανοίξει θέση με 3 lots, θα είχατε 3 pips κέρδους ή ζημιάς για κάθε μεταβολή ενός pip στο EUR/USD και συνεπώς $3,00 κέρδους ή ζημιάς.

Κάποια ζεύγη νομισμάτων έχουν διαφορετική αξία του pip.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Τα pips του EUR/JPY αποτιμώνται σε Γιέν Ιαπωνίας. Τα pips του USD/CAD αποτιμώνται σε Δολάρια Καναδά και ούτω καθεξής . Για άλλη μια φορά, η Trading Station απλοποιεί τις διαδικασίες κάνοντας τους υπολογισμούς για εσάς.