ActionAid: Η ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών δεν μπορεί να περιμένει

Δείτε το βίντεο της ActionAid, μοιραστείτε το και διαδώστε το μήνυμα!

Μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Με αφετηρία αυτή την αδικία και με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, η ActionAid δημιούργησε ένα βίντεο, στο οποίο συμμετέχουν η Δάφνη Λαμπρόγιαννη και ο Γιάννης Στάνκογλου με μήνυμα «εμείς δεν περιμένουμε».  

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οικονομική ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστούν 170 χρόνια για να γεφυρωθεί. Ανισότητα υπάρχει και στην εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική εκπροσώπηση, όμως ο δείκτης που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί πιο αργά από όλους, είναι η οικονομική ισότητα. Η Ελλάδα έχει επίσης υψηλή οικονομική ανισότητα, καθώς για κάθε 1 ευρώ που βγάζουν οι γυναίκες, οι άνδρες βγάζουν 1,75 και έτσι η ισότητα θα έρθει σε 169 χρόνια. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε διεθνές επίπεδο, μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άντρες. Επίσης, σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση αγοράς εργασίας λόγω φύλου, ενώ σε 18 χώρες οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να μην επιτρέπουν στις συζύγους τους να εργαστούν. 

Η ActionAid δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και με τη βοήθεια των υποστηρικτών της Δάφνης Λαμπρόγιαννη και Γιάννη Στάνκογλου, που συμμετείχαν εθελοντικά στο βίντεό της, ζητά να μην περιμένουμε ούτε εμείς. 

«Μπορείς να περιμένεις 170 χρόνια μέχρι να έρθει η οικονομική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες; Εγώ δεν μπορώ και για αυτό στηρίζω την ActionAid» δήλωσε ο Γιάννης Στάνκογλου. 

«Στηρίζω την ActionAid γιατί βοηθάει τους ανθρώπους να γνωρίσουν τις δυνάμεις τους και να στηριχθούν σ' αυτές, κι αυτός νομίζω είναι ο καλύτερος δρόμος προς την ισότητα των φύλων και των φυλών» πρόσθεσε η Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

Η ActionAid δεν θέλει να περιμένει μέχρι το 2187. Θεωρεί τις γυναίκες κινητήρια δύναμη για αλλαγή και δουλεύει συστηματικά για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλες τις περιοχές δράσης της. Έτσι: 

  • Δουλεύει  για την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Μέσα σε ένα χρόνο στήριξε 22.000 κορίτσια να τελειώσουν το δημοτικό και να συνεχίσουν στο γυμνάσιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης που έχει ένα κορίτσι σημαίνει πιθανή αύξηση του μελλοντικού εισοδήματός της κατά 15 με 25%.
  • Μάχεται για την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών. Μέσα σε ένα χρόνο στήριξε και εκπαίδευσε 172.000 γυναίκες ώστε να αποκτήσουν το δικό τους εισόδημα, καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες των παιδιών τους.
  • Αγωνίζεται κατά της βίας. Μέσα σε ένα χρόνο, 278.800 γυναίκες και κορίτσια ενδυναμώθηκαν από την ActionAid και κατάφεραν να αντιταχθούν στην ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία. 

Δείτε το βίντεο της ActionAid, μοιραστείτε το και διαδώστε το μήνυμα!