Στέλνουν τα παιδιά τους με ειδικές ανάγκες στα ιδρύματα

Ολοένα και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους με ειδικές ικανότητες στα ιδρύματα της Πάτρας. Βροχή αιτήσεων νέων μελών έχει δεχτεί το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Απροσάρμοστων Παιδιών "Μέριμνα".

Η οικονομική κρίση έφερε συνωστισμό στις κοινωνικές δομές και στους φορείς υποστήριξης. Η ανάγκη απασχόλησης των παιδιών και η σίτισή τους, όπως επίσης και τα κόστη συντήρησης των αναγκών των παιδιών αναγκάζουν γονείς που αιμορραγούν οικονομικά να καταφύγουν στην αμφιλεγόμενη λύση.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχει πάρει έκταση στην πόλη το φαινόμενο γονείς να αδυνατούν να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους που έχουν την ανάγκη ειδικής φροντίδας.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα στη "Μέριμνα" έχουν εγγραφεί περισσότερα από 20 νέα μέλη, ενώ τα αιτήματα συνεχώς πολλαπλασιάζονται τόσο από την Πάτρα όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εκτιμάται ότι μέσα στο χρόνο αυτή η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Τα παιδιά με αναπηρία ηλικίας 23 ετών και άνω, μετά τη θητεία τους στα Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, δεν έχουν διέξοδο σε άλλη δομή ειδικής αγωγής. Μέχρι πρότεινος οι γονείς επέλεγαν άλλους τρόπους απασχόλησης των παιδιών τους αλλά πλέον στρέφονται πολύ πιο έντονα προς τα ιδρύματα.

Ωστόσο, διόλου έτοιμα δεν είναι τα σχετικά κοινωνικά κέντρα για να υποδεχτούν τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν επί μήνες απλήρωτοι.