Τι αλλάζει στη σύνδεση των νησιών με τον Πειραιά και τα μεγάλα λιμάνια

Δραστικές αλλαγές στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με το λιμάνι του Πειραιά προαναγγέλλει ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί περισσότερο το λιμάνι του Λαυρίου και να μετακινηθούν εκεί οι γραμμές για το βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες, ενώ για τα μικρότερα νησιά δεν θα υπάρχει απευθείας σύνδεση με το κέντρο, αλλά μέσω του δικτύου.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι "Οι τιμές των καυσίμων έχουν ανέβει πολύ, γι' αυτό και βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις εταιρείες, ώστε να δούμε πώς θα εντάξουμε το σχεδιασμό τους μέσα σε ευρωπαϊκά κονδύλια και πώς θα τους ενισχύσουμε για την αλλαγή καυσίμου. Το δεύτερο που θα κάνουμε είναι να προκηρύξουμε πλέον τις επιδοτούμενες γραμμές, όχι μόνο από τον Πειραιά, αλλά και από το Λαύριο, για να δούμε εάν θα μετακινηθούν προς τα εκεί οι εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι για το βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες το ταξίδι θα είναι κατά μιάμιση ώρα λιγότερο. Και άλλα τέτοιου είδους μέσα, όπως με την μείωση ή την κατάργηση κάποιων δρομολογίων που δεν έχουν καμία εμπορικότητα και σήμερα επιδοτούνται, ώστε να αξιοποιηθούν τα λεφτά των επιδοτήσεων σε πιο κεντρικά δρομολόγια, για να έχουμε πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο".

Πρόσθεσε ακόμη πως "δεν μπορεί κάθε νησί να έχει απευθείας σύνδεση με το κέντρο. Θα πρέπει κάποια στιγμή ορισμένα μέρη να εξυπηρετούνται από το δίκτυο. Δεν μπορεί σε κάθε νησί να εξυπηρετούνται και τα δύο του λιμάνια απευθείας από το κέντρο... Θα εξυπηρετείται από ένα μεγαλύτερο νησί, με καθημερινή σύνδεση, που θα μπορεί να είναι και δύο φορές την ημέρα και από εκεί και πέρα να υπάρχει η ανάγκη μετεπιβίβασης".