Στη Σαντορίνη η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Γιάννης Μιχελάκης

Στη ΔΕΗ κάνουν ό,τι μπορούν για να λύσουν το πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρεί να συνδράμει, συντονίζοντας τις προσπάθειες, σε υπουργικό επίπεδο.

Έχει στηθεί γιγάντια επιχείρηση με μεταφορά στο νησί και νέων τεμαχίων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, όπως έχει πει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΕΗ, Κίμων Στεριώτης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο κ. Στεριώτης υποστήριξε ότι "η Σαντορίνη είναι ενεργειακά πλήρως ασφαλής".

Έως ότου εγκατασταθεί επαρκές παραγωγικό δυναμικό (τουλάχιστον 31 μεγαβάτ) στη Σαντορίνη και τη Θηρασία γίνονται προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Συστήματος έχουν ζητήσει από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη ζήτηση στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα προκειμένου η διαθέσιμη ενέργεια να τροφοδοτεί το μέγιστο πλήθος καταναλωτών.

Τις νυχτερινές ώρες σημειώθηκε νέα βλάβη στις εγκαταστάσεις διανομής και συγκεκριμένα σε πυκνωτή, η οποία σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ αποκαταστάθηκε σχετικά σύντομα. Έτσι οι προσπάθειες επικεντρώνονται και πάλι στην ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού του τοπικού σταθμού παραγωγής που φθάνει τώρα, με τις γεννήτριες που έχουν μεταφερθεί και εγκατασταθεί στο νησί, στα 27 μεγαβάτ.

Πηγές της επιχείρησης ανέφεραν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου το πρόβλημα να αποκατασταθεί πλήρως μέσα στην ημέρα. Ανέφεραν ωστόσο ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών και στη μεταφορά των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από άλλα νησιά, ενώ χρονοβόρα είναι και η μεταφορά των γεννητριών στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και η θέση τους σε λειτουργία.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη να μεταβούν στη Σαντορίνη για να συντονίσουν τις επιχειρήσεις.