Ένα σαλάμι αέρος με… πανεπιστημιακή βούλα

"Δια ελιάς και αέρος"... και έγιναν τα δυο, σώμα ένα και εγένετο σαλάμι!

Και μάλιστα το πρώτο σαλάμι με πανεπιστημιακή βούλα.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, παρασκεύασε ένα οικολογικό σαλάμι αέρος το οποίο μάλιστα αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία.

Το καινοτόμο αυτό προϊόν κατέλαβε την 3η θέση (συνοδευόμενη από το αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο) στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2013, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Το βραβευμένο προϊόν, φέρει το όνομα "δια ελιάς και αέρος" παράχθηκε χωρίς κανένα χημικό συντηρητικό ή άλλο χημικό πρόσθετο και εμπλουτίστηκε με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, βιοδραστικές πολυφαινόλες ελιάς, απομονωμένες από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου, οι οποίες βελτιώνουν τη ποιότητα, τη συντηρησιμότητα και τη θρεπτική αξία του προϊόντος και παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ.

Η ομάδα των φοιτητών που ανέπτυξε το καινοτόμο προϊόν αποτελούνταν από τους Μάριο Κανδυλάκη, Ευθύμιο Τσιμτσιράκη και Σέργιο Τουχικιάν, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα. Ιωάννη Γιαβάση, μικροβιολόγο-βιοτεχνολόγο, ειδικό στις βιομηχανικές ζυμώσεις και τα ζυμούμενα προϊόντα.

Το προϊόν αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Δρα. Κωνσταντίνο Πετρωτό και την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων, η οποία έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία παραγωγής πολυφαινολών από τα φυτικά νερά του ελαιοτριβείου.